Rock'n'roll in vlekjes

In Het uur van de wolf zendt de VPRO vanavond een documentaire uit over de virtuoze tekenaar Peter Pontiac, die in 1951 als Petrus Josef Gerardus Pollmann werd geboren in Beverwijk.

Pontiac werd in de jaren zestig en zeventig bekend als striptekenaar en illustrator voor bladen als Aloha, Tante Leny Presenteert en Talent. Tegenwoordig verschijnt zijn werk onder meer in Oor, het Algemeen Dagblad en NRC Handelsblad.

De tekenaar, die zichzelf heeft opgeleid, vertelt over het plezier dat hij beleeft aan de ,,kunstige verdeling van vlekjes en lijntjes''. Dertig jaar geleden ontdekte Pontiac hoe hij de thema's van de rock'n'roll in zijn tekeningen kon stoppen, en als hij aan het werk gaat heeft hij nog steeds het gevoel dat hij een gitaar onhangt, de plug erin steekt, aan de knoppen draait en losbarst.

In 2000 publiceerde Peter Pontiac de `biografiek' Kraut, een in barokke stijl geïllustreerde brief van 167 pagina's aan zijn vader Joop Pollmann. Die werkte als overtuigd nationaal-socialist in dienst van de SS als oorlogsverslaggever aan het Oostfront en in Normandië voordat hij in 1944 deserteerde en naar Nederland terugkeerde. Na de oorlog zat hij vier jaar vast, waarna hij als verslaggever bij onder meer Libelle en Story werkte. In 1987 verdween Joop Pollmann. Hij werd het laatst gesignaleerd in de Daaibooibaai in Curaçao. Zeer waarschijnlijk is hij verdronken, vermoedelijk zelfmoord. Peter Pontiac probeert in Kraut de beweegredenen van zijn flamboyante vader te achterhalen en doet een poging zijn moeizame verhouding met hem te analyseren, waarbij hij naast veel prachtige tekeningen helaas ook veel moeizaam toegankelijke en wijdlopige teksten nodig heeft.

In de nogal warrig gemonteerde en tamelijk oppervlakkige documentaire bezoekt Pontiac voor het eerst de baai waar zijn vader voor het laatst werd gezien. Daarnaast is de tekenaar te zien op zijn werkkamer, als hij in galeries zijn tentoongestelde werk bekijkt en kuierend door Leiden, waar zijn vader als middenstandszoon opgroeide. Bij beelden van de Zeedijk vertelt Pontiac over de tijd dat hij aan de harddrugs was verslaafd, een periode waaruit zijn meest meedogenloze tekeningen stammen.

Het uur van de Wolf: Pontiac, VPRO, Ned.3, 20.32-21.30u.

    • Dik Rondeltap