Prognose Duitse economie voor 2003 valt lager uit

Een opleving van de Duitse economie zit er dit jaar volgens economen niet in. Twee Duitse instellingen voor economisch onderzoek hebben hun prognoses voor de Duits economie gisteren naar beneden bijgesteld. De economische groei zal dit jaar niet hoger komen dan 0,6 of 0,7 procent, aldus de economen uit Berlijn en Hamburg.

De regering-Schröder gaat daarentegen uit van 1,5 procent groei en houdt daar voorlopig aan vast. Wolfgang Clement (SPD), minister voor economie en arbeidsmarkt, noemde het aan de vooravond van een mogelijke oorlog tegen Irak niet zinvol economische voorspellingen te doen en prognoses bij te stellen.

De Europese Commissie, die Duitsland vandaag formeel kapittelde voor overtreding van de begrotingscriteria, ging in november nog uit van 1,4 procent groei.

De regering moet eind deze maand een nieuwe prognose afgeven. Christine Scheel, financieel specialist van regeringspartij de Groenen, voorspelt alvast dat het groeicijfer van de regering niet stand zal houden.

Volgens de economen van het Duitse Instituut voor Economische Onderzoek (DIW) in Berlijn en het Welt Wirstschafts Archiv in Hamburg (HWWA) blijft de conjunctuur zwak. ,,In Duitsland dreigt een langdurige stagnatie'', aldus Klaus Zimmermann van het DIW. Doordat de economie niet hard genoeg groeit zal ook de werkloosheid niet afnemen. Het DIW voorziet een gemiddelde werkloosheid voor 2003 van 4,2 miljoen. Het aantal werklozen neemt pas af bij een economische groei van 2 procent of meer.

De zwakte van de Duitse economie is volgens Zimmermann niet te wijten aan de kwakkelende wereldwijde conjunctuur maar aan een zwakke binnenlandse vraag. Het DIW gaat ervan uit dat die vraag nog maanden zwak zal blijven omdat per 1 januari belastingen en sociale premies zijn gestegen.

De Duitse consument heeft eind vorig jaar zijn uitgaven drastische verlaagd alleen al op basis van de discussies over hogere belastingen. Volgens de Bundesbank daalde de omzet van de detailhandel in november met 3,7 procent ten opzichte van oktober. Het DIW acht een scenario van dalende consumptie bij dalende prijzen – deflatie – denkbaar. ,,Het risico van recessie is reëel, een afglijden in deflatie valt niet uit te sluiten'', stelt de bank.