Overgewicht even slecht als roken

Mensen op middelbare leeftijd met ernstig overgewicht leven gemiddeld 6 tot 7 jaar korter dan mensen met een normaal gewicht.

Uit onderzoek van wetenschappers aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit blijkt dat vetzucht iemands leven met evenveel jaar kan verkorten als roken. Daarbij gaat het om mensen met vetzucht, met een massa-lengte-index van boven de dertig. De massa-lengte-index is het gewicht in kilo gedeeld door het kwadraat van de lengte in meter. Bij mensen met een normaal lichaamsgewicht ligt de index tussen 20 en 25. Een veertigjarige vrouw met vetzucht verkort haar leven met gemiddeld 7,1 jaar, een veertigjarige man met vetzucht 5,8 jaar. Wie daarbij rookt is nog slechter af: dikke, rokende vrouwen verliezen 13,3 jaar van hun leven, mannen 13,7 jaar. Zelfs als mensen later in hun leven afvallen, riskeren ze eerder dood te gaan.

Amerikaanse wetenschappers van de Alabama universiteit onderzochten vetzucht onder jongeren. Zij concluderen dat overgewicht op twintigjarige leeftijd het leven met twintig jaar kan verkorten. Zwarten met overgewicht gaan eerder dood dan blanken. Jongeren zijn kwestbaarder dan ouderen. De resultaten verschenen vandaag in de Journal of the American Medical Association

De Rotterdamse wetenschappers baseerden hun onderzoek op data van 3.457 vrijwilligers in het Amerikaanse Framingham in de staat Massachusetts, van 1948 tot 1990. De resultaten verschenen gisteren in het tijdschrift Annals of Internal Medicine. Volgens onderzoekers Anna Peeters en Jan Barendregt van de Erasmus Universiteit is de conclusie van hun onderzoek verontrustend, omdat in veel landen het aantal mensen met overgewicht sterk toeneemt. Zij pleiten voor meer preventie en behandeling van overgewicht.