OPEC in spoed bijeen over olie

De leden van de organisatie van olieproducerende landen OPEC zullen zondag in Wenen in spoedzitting bijeenkomen. De OPEC-landen willen in de Oostenrijkse hoofdstad, waar OPEC zetelt, een besluit nemen over verhoging van hun productie in een poging de stijging van de olieprijs op de wereldmarkt verder af te remmen.

De toenemende dreiging van een oorlog in Irak – de tweede olieproducent ter wereld – en de aanhoudende staking in Venezuela – nummer vijf op de ranglijst – hebben de prijs van een vat olie de afgelopen weken omhoog gedreven naar een prijs van meer dan 30 dollar per vat. In vergelijking met een jaar geleden is de prijs ruim 40 procent hoger. Duurdere olie vormt een belemmering voor herstel van de wereldeconomie.

In Wenen zouden de OPEC-landen willen besluiten de gezamenlijke productie van ongeveer 25 miljoen vaten per dag met één dan wel met anderhalf miljoen te verhogen. Eerder was nog sprake van twee miljoen vaten. Zwaargewicht Saoedi-Arabië, tevens fungerend OPEC-voorzitter, zou de voorkeur geven aan een verhoging met 1,5 miljoen vaten, maar onder andere Koeweit, Libië en Algerije zouden inzetten op één miljoen, zo meldt persbureau Reuters op gezag van bronnen bij OPEC.

De extra productie door OPEC moet het vrijwel wegvallen van de Venezolaanse productie van 2,5 à 3 miljoen vaten per dag gedeeltelijk compenseren. Volgens de Venezolaanse minister van Energie Rafael Ramírez produceert Venezuela nu nog maar 800.000 vaten per dag, zo zegt hij in een gesprek met The New York Times. Maar volgens de krant houden andere bronnen het op niet meer dan de helft.

Venezuela voorziet in ongeveer 15 procent van de Amerikaanse oliebehoefte. Analisten waarschuwen dat de extra olieproductie van OPEC pas eind volgende maand zijn Amerikaanse bestemming zal bereiken. De combinatie van een oorlogscampagne in Irak en een koude winter in de VS kan de Amerikaanse vraag naar energie doen toenemen.

Eerder deze week heeft de Venezolaanse president Hugo Chávez aangekondigd de staatsoliefirma Petróleos de Venezuela S.A. (PdVSA) te zullen opsplitsen in twee zelfstandige ondernemingen, PdVSA Oost en PdVSA West. De ingreep zou het stakende management in de hoofdstad Caracas feitenlijk buitenspel zetten.

De prijs van een vat Noordzee Brent-olie daalde vanmorgen op de markt in Londen met 21 dollarcent naar 29,12 dollar, nadat de prijs gisteren al onder de 30 dollar was gezakt als reactie op de mogelijke productieverhoging door OPEC. Het oliekartel streeft naar een maximale olieprijs van 28 dollar per vat.

Breaking Views: pagina 17