Minder vervuiling door verplicht langzamer rijden

De luchtvervuiling bij de Rotterdamse deelgemeente Overschie is met tien tot twintig procent gedaald sinds op de rijksweg A13 nog maar 80 kilometer per uur mag worden gereden in plaats van 100 kilometer per uur. Het lawaai van langsrijdend verkeer is met de helft teruggebracht. Dit blijkt uit onderzoek van TNO en DCMR Milieudienst Rijnmond in opdracht van Rijkswaterstaat. In mei vorig jaar werd voor het eerst in Nederland de maximumsneleid verlaagd om het milieu te sparen. Bewoners van Overschie hadden daar al jaren op aangdrongen. Rijkswaterstaat noemt de resultaten ,,bemoedigend''. De maatregel ging gepaard met trajectcontrole, dat wil zeggen dat de snelheid van de autombilist over het gehele traject van bijna twee kilometer lang worden gecontoleerd. Ook zijn er geluidsschermen geplaatst.