Michael Madsen

De Amerikaanse acteur Michael Madsen, Mr. Blonde in `Reservoir Dogs', speelt een kleine rol in `Die Another Day'. Hij hoort nu eens niet bij de schurken.

Tien jaar geleden speelde de Amerikaanse acteur Michael Madsen een rol die hem nog steeds achtervolgt. Hij was Mr. Blonde in Quentin Tarantino's Reservoir Dogs, de man die het oor afsneed van een politieman terwijl hij een dansje deed op een hit uit de jaren zeventig, `Stuck In The Middle With You'. Sindsdien heeft hij lang geprobeerd bij Tarantino vandaan te blijven. Hij sloeg de rol af in Pulp Fiction die uiteindelijk door John Travolta werd gespeeld en bedankte voor de hoofdrol in Oliver Stones Natural Born Killers, waarvoor Tarantino het scenario schreef. Madsen speelde liever de vader in de kinderfilm Free Willy (Simon Wincer, 1993), of de broer van Wyatt Earp in Wyatt Earp (Lawrence Kasdan, 1994). Madsen wilde niet eeuwig de slechterik spelen. Dat had hij al genoeg gedaan in de televisieseries als Miami Vice en Cagney & Lacy. Madsen was 'a leading man in a bad guy's body' en dat wilde hij bewijzen ook.

Madsen (Chigaco, 25 september 1959) zoon van een brandweerman en een schrijfster en broer van actrice Virginia Madsen, kwam met het toneel in aanraking toen hij bij het SteppenWolftheater in Chicago op een meisje wachtte dat niet kwam opdagen. Hij ging toen maar naar een voorstelling en ontmoette John Malkovich, bij wie hij een cursus volgde. Later ontmoette hij Sergio Leone, die in hem hetzelfde zag als hij in Clint Eastwood had gezien. Maar Leone stierf voor de gelijkenis een rol opleverde. Madsen vertrok op eigen gelegenheid naar Hollywood, waar hij de tanks vulde Fred Astaire en andere sterren tot er bij het benzinestation eindelijk een casting agent stopte.

Madsens carrière heeft na Reservoir Dogs niet de hoge vlucht genomen die hij door zijn plotselinge roem verwachtte. Het zijn toch vaak bijrollen van schurken gebleven. Op zijn website somt hij eerlijk de films op waarin hij speelde die goed zijn, zoals Reservoir Dogs en Donnie Brasco, het aankijken waard of `unwatchable'. Die laatste categorie is het grootst.

Madsen speelt nu toch weer mee in de nieuwe film van Tarantino, Kill Bill. En acteren is ook al lang niet meer het enige paard waarop hij wedt. Binnenkort doet hij zijn eerste regie, en de acteur schrijft sinds enige jaren gedichten op bierviltjes en servetjes tussen de opnames door. Dennis Hopper vindt hem een betere schrijver dan Jack Kerouac. Madsen lijkt zich als dichter wel op zijn bad boy imago te willen voorstaan. Op de flaptekst van Burning in Paradise wordt ons seks, drugs, rock `n roll en nog veel meer beloofd. De laatste strofe van `White Hair':

I can still run faster

than a speeding bullet

and I know Superman

had a cigarette

once in a while

    • Bianca Stigter