`Meer loon voor onderwijs en zorg'

Het nieuwe kabinet moet de salarissen van onderwijzers en verplegers opkrikken. Dat vergroot op termijn de welvaart.

De salarisverhoging van dat personeel kan desnoods ten koste gaan van de mensen in de ondersteunende diensten, zoals ambtenaren in de sectoren onderwijs en gezondheidszorg. Dat is het advies dat J. van Duijn, bestuurslid van de beleggingsgroep Robeco, gisteren ongevraagd gaf bij de presentatie van de vooruitzichten voor 2003. Volgens hem kan de overheid qua salarisbeleid niet concurreren met het bedrijfsleven, waardoor de kwaliteit in het onderwijs en de zorg verschraalt. ,,De verloedering in ons land is nergens voor nodig, want we hebben geld zat'', stelde Van Duijn. De armsten van Nederland hebben een hoger inkomen dan de rijksten uit de jaren vijftig, aldus de econoom. Hij raadt de nieuwe regering aan ,,niet krampachtig vast te houden aan miljardenbezuinigingen''. Dat zou de malaise verergeren.