Martin Ebner stoot groot belang ABB af

De bankier Martin Ebner, eens gevierd als het financiële genie van Zwitserland, heeft met de verkoop van een groot belang in ABB opnieuw zijn beleggingsportefeuille drastisch moeten inkrimpen.

Vorige week bracht hij zijn belang in Investor, het beleggingsfonds van de Zweedse familie Wallenberg, dat eveneens grootaandeelhouder is in ABB, al terug tot minder dan vijf procent. En nu deed hij hetzelfde met zijn belang in ABB, dat hij verminderde van 9,7 procent naar minder dan vijf procent, zo heeft het Zwitsers-Zweedse technologieconglomeraat vandaag bekendgemaakt. Bij een belang van minder dan vijf procent geldt de Zwitserse meldingsplicht niet langer.

Ebner stond jarenlang bekend als de schrik van corporate Europe door belangen in bedrijven te nemen en vervolgens het management op de huid te zitten. Naar verluidt zou hij wegens de sluipende beurskrach vele miljarden op zijn aandelenbezit hebben verloren. Afgelopen zomer werd hij gedwongen zijn belangen in vier beleggingsfondsen die hij via zijn bank BZ Gruppe controleerde, wegens zware verliezen te verkopen aan de Zürcher Kantonalbank. Zijn glans als financieel genie is sindsdien aanzienlijk verbleekt.

Half oktober stapte hij op als commissaris bij ABB. Als grootaandeelhouder zou hij volgens onbevestigde berichten zijn zin niet gekregen te hebben bij de reorganisatie van het noodlijdende conglomeraat. ABB kwam in de moeilijkheden door reusachtige asbestclaims uit de Verenigde Staten en het inzakken van de Amerikaanse energiemarkt na de deconfiture met Enron.

Eerder al had Ebner zijn belang in Credit Suisse tot minder dan vijf procent verminderd, dezelfde bank waarbij Ebner aanzienlijk in het krijt staat, en eveneens zijn bijna 30-procentsbelang in de Zwitserse chemieconcern Lonza, waar Ebner president-commissaris was, tot minder dan vijf procent. Ebner heeft verder via zijn BZ Gruppe ook nog belangen in Hero, Pirelli, Bâloise, Rieter, Intershop en het Amerikaanse farmaciebedrijf Tularik.

De schulden van zijn BZ Gruppe, onder meer bij Credit Suisse, worden geschat op 6 miljard Zwitserse franc (4 miljard euro). Acht banken (Zwitserse, Duitse en Oostenrijkse) waarbij de BZ Gruppe in het krijt staat, zouden bereid zijn de groep voor de helft van dat bedrag nog te steunen.

BZ Bank is sinds augustus toen Ebner zijn meerderheidsbelangen in de vier beleggingsfondsen afstootte, onder dagelijks toezicht geplaatst van de Zwitserse banktoezichthouder.