Licentie van FC Utrecht loopt gevaar

Het pensioenfonds van de profvoetballers, CFK, heeft de licentiecommissie van de KNVB ingeschakeld omdat FC Utrecht niet aan zijn verplichtingen heeft voldaan. De club had vóór 1 januari een bedrag van circa 1 miljoen euro moeten betalen.

De commissie kan de licentie in het uiterste geval per direct intrekken als blijkt dat een club het seizoen niet op een gezonde manier kan afmaken. FC Utrecht kampt met financiële problemen. Het gat in de lopende begroting bedraagt 4,5 miljoen euro. Het geld om het pensioenfonds CFK af te betalen ontbreekt.

Volgens clubvoorzitter E. Visser van FC Utrecht is de club in gesprek met het CFK om tot een oplossing te komen. ,,We willen een lening afsluiten om deze zaak zo snel mogelijk op te lossen. We gaan zeker geen spelers verkopen om het probleem op te lossen. Een goede oplossing voor alle partijen is slechts een kwestie van tijd.''

In zijn nieuwjaarstoespraak hekelde Visser gisteren de timing van het uitgelekte nieuws door secretaris T. van Seggelen van het CFK. ,,Waarom maakt hij zoveel theater, als we samen constructieve gesprekken voeren? Het CFK spreekt van een urgente zaak, maar als je praat over de pensioenen van de spelers kan daarvan natuurlijk geen sprake zijn.''

Een woordvoerder van FC Utrecht bevestigde gisteren dat de spelers al eerder op de hoogte zijn gebracht van de achterstallige betaling aan het pensioenfonds. ,.We doen er alles aan om onze verplichtingen zo snel mogelijk na te komen. We gaan ervan uit dat de zaak snel wordt opgelost. Om hun geld te krijgen, zouden de spelers het faillissement van de club kunnen aanvragen, maar dat zien we niet gebeuren'', zei de woordvoerder.

Volgens CFK-secretaris Van Seggelen is hij niet uit op de ondergang van FC Utrecht. ,,Alle clubs moeten zich aan de afspraken houden. Ze moeten betalen. Alle clubs weten dat de afspraken vorig jaar zijn aangescherpt. We kunnen geen onderscheid meer maken. We behartigen tenslotte de belangen van de spelers.''