India wil alle `illegalen' kwijt

India lijkt de `deling', de scheiding van India en Oost- en West-Pakistan bij de onafhankelijkheid in 1947, nu af te willen maken. Gisteren kondigde vice-premier L.K. Advani op een bijeenkomst van politiecommissarissen en veiligheidsfunctionarissen aan dat dit jaar begonnen zal worden met de invoering van identiteitskaarten en dat ,,alle illegalen het land moeten worden uitgegooid''.

Volgens een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken in New Delhi vormen met name de 15 miljoen `illegale' Bengalen in India en de ongeveer 12.000 Pakistanen die geen geldige verblijfsvergunning of visum hebben, ,,een gevaar voor de nationale veiligheid''.

Inderdaad zijn de meeste terreurdaden van de laatste tijd in India gepleegd door mensen uit Pakistan, maar dat dat betekent dat alle 12.000 Pakistanen potentiële terroristen zijn, gelooft niemand. En de meeste van de 15 miljoen mensen uit Bangladesh zijn in 1971, toen het land (toen nog Oost-Pakistan geheten) met steun van India zijn onafhankelijkheid van (West-)Pakistan bevocht, naar India gevlucht. In tijden van oorlog is er geen visumplicht en wie komt jaren later op het idee om een verblijfsvergunning aan te vragen?

Bovendien is de grens tussen India en Bangladesh tamelijk vaag en open, en komen mensen dagelijks uit hun dorpen in Bangladesh om te werken in het Indiase Calcutta. Zij kunnen nu worden opgepakt en gedeporteerd.

In de komende maanden moet iedereen een geldige identiteitskaart aanvragen en de vrees bestaat dat vooral mensen met een moslimuiterlijk zullen worden gecontroleerd op hun legaliteit. Het kan uitlopen op grootschalige pesterij in de deelstaten langs de grens met Bangladesh en Pakistan.

De aankondiging van Advani roept bij veel mensen de herinnering op van de bloedig verlopen partition van het Indiase subcontinent, toen ook 15 miljoen mensen werden gedeporteerd en 1,3 miljoen mensen werden vermoord. In de jaren na de onafhankelijkheid van 1947 vond inderdaad een ware heksenjacht plaats: in India werd gejaagd op moslims en in West- en Oost-Pakistan (nu Bangladesh) op hindoes. De jacht op hindoes was effectiever, omdat Oost- en West-Pakistan zuivere moslimstaten wilden zijn. De naam Pakistan betekent `Zuiver Land'.

India koos voor een seculiere staatsinstelling, waardoor nog altijd 120 miljoen moslims in India wonen en het land daardoor, op Indonesië na, het grootste moslimland ter wereld is.

Maar de hindoe-extremisten, die zich de laatste jaren steeds nadrukkelijker manifesteren, willen van India ook een `zuiver' land maken, namelijk een `hindoeland'. De uitspraken van Advani lijken bedoeld te zijn om hen tegemoet te komen.