GroenLinks: oorlog is breekpunt

GroenLinks wil niet meeregeren in een kabinet dat deelneemt aan een oorlog tegen Irak. Lijsttrekker Halsema wijst een eventuele oorlog categorisch af en noemt het ,,een breekpunt'' in mogelijke kabinetsonderhandelingen.

In een interview met De Volkskrant van deze morgen zegt Halsema ook niet mee te willen doen met een oorlog tegen Irak onder de vlag van de Verenigde Naties. ,,Het gemak waarmee een VN-mandaat wordt beschouwd als een entreekaartje tot oorlog, gaat eraan voorbij dat zo'n mandaat alleen betekent dat een oorlog legitiem is. De VN kan niet beoordelen of een oorlog proportioneel is'', aldus Halsema.

Met dit standpunt gaat GroenLinks verder dan de PvdA. Lijsttrekker Bos van deze partij vindt een VN-mandaat wel een reden voor Nederland om eventueel aan een oorlog met Irak deel te nemen. SP-lijsttrekker Marijnissen heeft eerder aangegeven dat zijn partij in geen geval wil deelnemen aan een eventuele oorlog in Irak.

Overigens is GroenLinks niet tegen het inzetten van raketten bij de verdediging van Israël mocht het tot een conflict in het Midden Oosten komen. ,,Het beschermen van onschuldige burgers is iets totaal anders dan het steunen van een Amerikaanse oorlog tegen Irak'', aldus Halsema.