`Geen tijdslimiet voor Irak'

Er is geen enkele tijdslimiet verbonden aan de wapeninspecties van de Verenigde Naties in Irak in het kader van resolutie 1441 van de VN-Veiligheidsraad die de ontmanteling van de Iraakse massavernietigingswapens regelt. Dat zegt de Britse minister van Buitenlandse zaken, Jack Straw, vandaag in de Britse krant The Financial Times.

Volgens Straw vormt het rapport dat chef-wapeninspecteur Hans Blix op 27 januari in de Veiligheidsraad indient, geen waterscheiding, noch ten aanzien van de wapeninspecties noch ten aanzien van militaire actie tegen Irak.

Er wordt wel gespeculeerd dat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, de drijvende krachten achter de ontwapening van Irak, aan het komende rapport van Blix het sein voor actie zullen verbinden. Maar ,,niemand aan deze zijde of aan de andere kant van de Atlantische Oceaan heeft iets publiekelijk gezegd over tijdslimieten voor militaire actie'', aldus Straw.

De directeur van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), Mohamed ElBaradei, zei gisteren dat de wapeninspecteurs nog enkele maanden nodig hebben om hun onderzoek in Irak af te ronden. Straw zei dat zolang Irak zich niet schuldig maakt aan een verdere ,,wezenlijke schending'' van resolutie 1441 (na de Iraakse wapenaangifte van 8 december, die volgens Washington en Londen een compilatie van leugens was) en de inspecteurs niet in hun werk worden gehinderd, ,,dat de doorslag geeft'' en de inspecteurs hun werk voortzetten. ElBaradei zei gisteren overigens ook dat de inspecteurs nog niets in Irak hebben gevonden.

De VN-Veiligheidsraad heeft gisteren besloten het nieuwe lid Duitsland te benoemen als voorzitter van de sanctiecommissie die toeziet op de naleving van de handelssancties tegen Irak. De VS hadden zich daar eerder tegen gekant, wegens het verzet van de Duitse bondskanselier Schröder tegen een aanval op Irak. Maar de Amerikaanse regering, die Chili het voorzitterschap wilde geven, stuitte op zijn beurt op weerstand van Rusland en Frankrijk en week daarvoor.