Geen glamourboy, geen spatjes

Behalve chemieconcern DSM lukte het geen enkel ander AEX-fonds. Zowel over 2002 als over 2001 werd een koersstijging geboekt. Maar Peter Elverding, sinds 1999 bestuursvoorzitter van DSM, is de laatste die het succes aan zichzelf zal toeschrijven. ,,De buitenwereld is zo gericht op individuen. Daar moet je voor oppassen. We doen het als bedrijf'', zegt Elverding.

Bescheidenheid. Het kenmerkt Elverding, zegt Henk van Rees van FNV Bondgenoten. Van Rees doet al jaren CAO-onderhandelingen voor de DSM-vestigingen in Nederland. ,,Elverding is een degelijke topman. Geen spatjes, geen glamourboy. Een beetje saai'', zegt Van Rees. Volgens hem is Elverding geen geweldige spreker in het openbaar. Maar de lijnen die hij uitstippelt voor het bedrijf voert hij wel uit. Hij is betrouwbaar. En dat zoeken beleggers in tijden van economische tegenspoed.

Ook Herman Wijffels, voorzitter van de Sociaal Economische Raad, herkent dat in Elverding. ,,Hij opereert weloverwogen. Hij heeft het geduld en de rust om anderen mee te nemen in de besluitvorming'', zegt Wijffels, die tot april vorig jaar twaalf jaar lang president-commissaris was bij DSM.

Dat geduld zal Elverding de afgelopen jaren zeker hebben moeten opbrengen. DSM is namelijk bezig met een ingrijpende transformatie. Ruim twee jaar geleden maakte Elverding bekend dat zijn bedrijf de petrochemietak, door velen gezien als het fundament van het bedrijf, wilde verkopen. Het concern zou zich meer gaan richten op de productie van ingrediënten voor genees- en voedingsmiddelen, en de productie van hoogwaardige materialen. Dat zijn markten met een hogere marge. Bovendien zijn ze minder conjunctuurgevoelig. Het plan stuitte in eerste instantie op veel weerstand bij de duizenden Limburgse werknemers, van wie de meesten binnen de petrochemie werken. ,,Maar Elverding heeft dat psychologisch slim gedaan'', zegt Van Rees. ,,Hij maakte de plannen al in 2000 bekend. De werknemers kregen de tijd om aan het idee te wennen dat ze een nieuwe werkgever zouden krijgen. Toen het zover was, ging het redelijk makkelijk.'' Afgelopen jaar verkocht DSM de petrochemie, aan het Saoedische Sabic. Enkele maanden later werd de vitaminetak van het Zwitserse farmacieconcern Hoffmann-La Roche gekocht. ,,Investeerders en analisten hebben daar positief op gereageerd'', zegt Elverding, die het beurssucces probeert te verklaren. ,,Bovendien hebben we geen overmatige schulden, en we nemen geen onverantwoord grote stappen.''

Dat Elverding niet extravagant is, zegt ook Jacques Schraven, voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW. ,,Maar het is wel een levensgenieter. Hij is net als ik een fervent zeezeiler. Dat had ik niet achter hem gezocht. Bovendien is het een uitstekend gastheer, die veel van wijnen weet. Ik laat me graag uitnodigen door hem'', zegt Schraven, die Elverding vooral kent via diens functie als penningmeester bij VNO-NCW. Elverding vergadert ook erg goed, zegt Schraven. ,,Hij kan mensen naar een conclusie leiden. Het lijkt dan alsof die van de deelnemers komt, maar daar blijken dan ook een boel van zijn eigen ideeën in te zitten.''

Elverding wordt ook maatschappelijk betrokken genoemd. DSM trok het afgelopen jaar 5 miljoen euro uit voor een speciale actie: de verwezenlijking van dromen van werknemers, bij voorkeur een liefdadige actie. Elverding schrijft die betrokkenheid zelf onder andere toe aan zijn schooltijd. Hij zat op het Ignatius-college van de jezuïeten in Amsterdam. ,,De nadruk lag op plichtsbesef, maatschappelijke betrokkenheid en intellectuele uitdaging.''

Toch heeft Van Rees van FNV Bondgenoten ook kritiek op Elverding. Hij zou zich wat meer op de werkvloer mogen laten zien. Bovendien zou hij meer aandacht moeten hebben voor het Limburgse personeel, omdat zij niet, of nauwelijks, betrokken zijn bij de verdere expansie van DSM. Van Rees vreest daarom op termijn voor de banen van die werknemers. ,,Elverding heeft me gezegd dat hij die zorg kan begrijpen, maar daar blijft het bij. Hij zou de daad wat meer bij het woord moeten voegen.''

    • Marcel aan de Brugh