Filmmuseum breidt uit naar het Leidseplein

Het Filmmuseum in Amsterdam breidt zich uit met de Amsterdamse bioscoop Bellevue Cinerama. Museumdirecteur Rieks Hadders gaat ervan uit dat bezoekers gemakkelijker deze dependance in het centrum van Amsterdam bezoeken dan het museum in het Vondelpark.

De uitbreiding met het bioscoopgebouw bij het Leidseplein staat los van een mogelijke verhuizing van het Filmmuseum zelf, aldus Hadders. ,,Waar het zich in de toekomst ook bevindt, in het Vondelpark of in Amsterdam Noord, wij willen graag een vertoningsplek in een uitgaanscentrum om ons publieksbereik te vergroten.''

Bellevue Cinerama, evenals bioscoop Calypso ernaast, was tot nog toe in gebruik bij het Pathé-concern. Dit bedrijf is per 1 januari uit de beide bioscopen vertrokken.

Amsterdam, eigenaar van de panden, verhuurt Cinerama in principe voor een jaar aan het Filmmuseum. De huur kan worden verlengd tot de gemeente een definitieve bestemming voor de panden heeft gevonden. Wethouder Hannah Belliot van Cultuur stelde vorig jaar een haalbaarheidsonderzoek in naar de bestemming van het bioscopencomplex en het aangrenzende Nieuwe de la Mar theater. Overwogen worden onder meer de bouw van een nationaal filmtheater of een musicaltheater van Joop van den Ende.

Het Filmmuseum vertoont al twee jaar films die het zelf uitbrengt in Cinerama 2 (148 stoelen). Met Cinerama 1 komt er een zaal met 620 plaatsen bij, waar de `iets grotere publieksfilm' van andere distributeurs zal worden vertoond. De zaal wordt verder gebruikt voor bijzondere voorstellingen en evenementen. Het eerste, op 11 januari, is de NRC Handelsblad Dag Filmklassiekers, inmiddels uitverkocht.

Het Filmmuseum is ook van plan in maart de kleine zaal van Calypso te heropenen. Calypso 1 blijft waarschijnlijk leeg.