Eurocommissie eist ingrijpen door Duitsland

De Europese Commissie geeft Duitsland tot 21 mei voor maatregelen om het uit de hand gelopen overheidstekort onder de norm van 3 procent te brengen. Ook moet Berlijn structurele hervormingen doorvoeren voor versterking van de economische groeipotentie.

De Europese Commissie kwam vanmiddag met deze door Eurocommissaris Solbes (Economische en Monetaire Zaken) gepresenteerde aanbevelingen, nadat in november al de `rode kaart' aan Duitsland was getoond wegens overschrijding van de tekortnorm van 3 procent uit het Stabiliteitspact.

Volgens de Commissie zijn de Duitse gezondheidsuitgaven uit de hand gelopen en zijn effecten van een belastinghervorming voor bedrijven onderschat. In haar beoordeling van het Duitse stabiliteitsprogramma beveelt de Commissie ,,uitgebreide'' structurele hervormingen aan om het ,,zeer zwakke'' groeipotentieel te vergroten, niet alleen op de arbeidsmarkt maar ook in de sociale zekerheid en de bureaucratische regelgeving. Dit is ook nodig om de last van de vergrijzing op te vangen.

De Commissie noemde vanmiddag de ingediende Franse begrotingsplannen onvoldoende, omdat het tekort in 2006 nog steeds 1 procent bedraagt. Parijs moet zich volgens de Commissie houden aan de afspraak volgens het Stabiliteitspact van budgetevenwicht uiterlijk in 2006. Ook dreigt het risico dat het tekort in 2003 de 3 procent overschrijdt

De Duitse regering heeft al aangegeven te kunnen instemmen met de rode kaart. Het gaat om de zogenoemde excessief tekort-procedure op basis van het verdrag, die bij het uitblijven van corrigerende maatregelen kan uitmonden in een miljardenboete. Het tekort kwam in 2002 op 3,8 procent uit.

Volgens de Europese Commissie is het ,,nog niet mogelijk'' te zeggen of het Duitse tekort door de aangekondigde maatregelen in 2003 daadwerkelijk onder de 3 procent komt, zoals de Duitse regering met tekortprognose van 2,75 procent wel aanneemt. Berlijn gaat hierbij uit van een groei van 1,5 procent, maar de Commissie waarschuwt dat de groei waarschijnlijk lager uitvalt. De Commissie beveelt daarom ,,rigoureuze'' uitvoering van aangekondigde maatregelen en zo nodig extra maatregelen aan.

Duitse groei: pagina 17