Duisenberg in de bres voor zijn vrouw

Wim Duisenberg, president van de Europese Centrale Bank, heeft het in een brief aan minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) opgenomen voor zijn vrouw Gretta.

De minister verweet haar gisteren oneigenlijk gebruik te maken van haar diplomatiek paspoort bij een omstreden reis naar Israël en de bezette gebieden. De Hoop Scheffer kondigde een brief aan Gretta aan, waarin hij haar erop zou wijzen dat het diplomatieke paspoort, dat haar is verstrekt om haar man op dienstreizen te vergezellen, niet voor zulke privéreizen is bedoeld.

In zijn brief aan De Hoop Scheffer wijst Duisenberg erop – ,,voordat je briefjes gaat schrijven'' – dat de reguliere passen van hem en zijn vrouw in een kluis bij het Nederlands consulaat in Frankfurt liggen. Slechts voor reizen waarbij een diplomatiek paspoort juist extra moeilijkheden oplevert zoals in China, maken de Duisenbergs van de gewone passen gebruik. ,,Zij zijn beslist niet bedoeld voor willekeurige vakantiereisjes of zelfs politiek getinte privé-reizen'', stelt de bankpresident, die tevens opmerkt dat hij ,,voor 100 procent'' achter haar staat. Zijn echtgenote verklaarde gisteren dat ze al zeventien jaar op een diplomatiek paspoort reist. Volgens bankpresident Duisenberg is slechts eenmaal het diplomatenpas omgeruild voor een gewoon paspoort voor een reis naar China.

Volgens een woordvoerder van De Hoop Scheffer zou Gretta haar diplomatieke paspoort steeds moeten inleveren als zij zelfstandig op reis gaat. De kwestie kwam gisteren aan de orde tijdens een debat in Zwolle van de drie christelijke lijsttrekkers, demissionair premier Balkenende (CDA), Van der Vlies (SGP) en Rouvoet (ChristenUnie). Die laatste drong erop aan het diplomatieke paspoort voor Gretta Duisenberg in te trekken.

Na enkele telefoontjes kon Balkenende melden dat De Hoop Scheffer had verklaard haar een brief te zullen schrijven. Zowel de drie christelijke lijsttrekkers als De Hoop Scheffer spraken hun afkeer uit over het huns inziens zeer eenzijdige optreden van Gretta Duisenberg, die zich inzet voor een verbetering van het lot van de Palestijnen.

Bankpresident Duisenberg onderstreept in zijn brief dat zijn vrouw tijdens een lunch een gesprek met de Palestijnse leider Arafat zal hebben, waarin ze de zelfmoordaanslagen door Palestijnen veroordeelt.