Doodvonnis (26 x) voor moord op Kabila

Een militaire rechtbank in de Congolese hoofdstad Kinshasa heeft gisteren 26 mensen ter dood veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de moord op president Laurent Kabila bijna twee jaar geleden. Onder hen is een neef van Kabila, kolonel Eddy Kapend, die een van de naaste adviseurs van de president was. Hij wordt als het brein achter de poging tot een staatsgreep beschouwd.

Hoger beroep tegen het oordeel is niet mogelijk. Hoofdaanklager kolonel Charles Alamaba zei dat dat het vonnis binnen 48 uur na de uitspraak zal worden voltrokken, tenzij president Joseph Kabila anders beschikt. De 31-jarige regeringsleider, die in het voetspoor van zijn vermoorde vader is getreden, heeft het laatste woord.

In het massaproces dat sinds vorig jaar maart in de eetzaal van de Makala-gevangenis werd gehouden, stonden 135 mensen terecht. De aanklager had tegen 115 de doodstraf geëist. In totaal werden 64 verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen, variërend van zes maanden tot levenslang. Vijfenveertig verdachten werden vrijgesproken, onder wie de 20-jarige echtgenote van Kabila's jonge bodyguard die de president zou hebben vermoord en die enkele minuten na de aanslag zelf doodgeschoten was. Mensenrechtenorganisaties hebben het proces als `onrechtvaardig' veroordeeld. Amnesty International zei gisteren in een verklaring dat de verdachten geen eerlijk proces hebben gehad. De rechters waren allemaal gerecruteerd uit het leger en de veiligheidsdienst en ze beschikten niet of nauwelijks over juridische kennis. De verdediging van de verdachten had onvoldoende voorbereidingstijd gehad.