De volksclub leefde op te grote voet

De nieuwjaarsreceptie van FC Utrecht stond in het teken van de financiële malaise. De club moet miljoenen euro's lenen en bezuinigen op de begroting. Gedwongen verkoop van spelers is (nog) niet aan de orde.

Op de nieuwjaarsreceptie van FC Utrecht, de club van het volk, meldden zich gisteravond enkele tientallen supporters van de harde kern. Aandachtig gadegeslagen door agenten en bodyguards dronken ze bier en aten ze bitterballen. Ze luisterden met argwanende gezichten naar de toespraak van de voorzitter en sloegen de spelers vriendschappelijk op de schouders. Een supporter sprak dreigende taal in het oor van een bestuurslid. ,,Ik accepteer van niemand een stadionverbod, ook niet van jou.''

Het intimiderende gedrag had geen invloed op de speech van Erik Jan Visser. De voorzitter van FC Utrecht – klein van stuk – las de toespraak van een papiertje voor. Na afloop viel geen angstzweet van zijn gezicht af te lezen. ,,Ik ga mijn verantwoordelijkheid niet uit de weg. De jongens hebben zich goed gedragen. Ik was van tevoren op de hoogte van hun komst. Waarom zouden we ze niet toelaten? Deze club is van iedereen.''

Visser bezigde harde taal aan het adres van de relschoppers die vorig najaar voor geweldddadigheden zorgden tijdens het UEFA-Cupduel tegen Legia Warschau. De wedstrijd werd onderbroken en de thuisclub werd gestraft door de Europese voetbalbond. De volgende thuiswedstrijd mag FC Utrecht niet in de Galgenwaard spelen. De burgemeester veroordeelde het veiligheidsbeleid rondom het stadion. Er loopt nog een onderzoek bij de gemeente.

Visser beleefde zijn vuurproef tijdens de rellen op 3 oktober. Hij was toen pas twee dagen voorzitter. ,,Het kleine groepje onruststokers moet zich beter gedragen en kan anders beter uit het stadion wegblijven'', sprak hij gisteren ten overstaan van de vermeende hooligans. ,,Het overgrote deel van ons publiek is dit soort narigheid meer dan zat. We willen niet worden geassocieerd met overlast en vandalisme.''

Het supportersgeweld stond niet centraal op de nieuwjaarsreceptie van FC Utrecht. Het uitgelekte nieuws over de achterstallige betalingen aan het pensioenfonds CFK hield de gemoederen meer bezig. FC Utrecht dreigt zijn licentie kwijt te raken, als het niet snel een miljoen euro aan het CFK overmaakt. De wanbetaling is een uitwas van grote financiële problemen. De club heeft een begrotingstekort van bijna vijf miljoen euro. De totale jaaromzet bedraagt ongeveer vijftien miljoen.

De verliezen worden veroorzaakt door de ingrijpende verbouwing van het stadion, de tegenvallende inkomsten van de businness-seats, de aanleg en exploitatie van een jeugdcomplex, de stijgende spelerssalarissen en sinds afgelopen jaar ook door de economische recessie. Net als de meeste clubs in het betaalde voetbal gokte FC Utrecht bij het opstellen van zijn begroting tevergeefs op de verkoop van enkele spelers. De transfermarkt zit momenteel potdicht.

Voorzitter annex zakenman Visser ontkende desgevraagd dat de meeste clubs te optimistisch boekhouden. ,,Ook in het bedrijfsleven gaan de kosten vaak voor de baten uit. Als je risico neemt, kun je flink op je bek gaan. Er is een schrale troost. Wij zijn niet uniek. Bijna alle clubs kampen met dezelfde problemen. Wij moeten onze begroting drastisch terugdraaien, voor de concurrentie geldt hetzelfde verhaal. Dus hoeven we er per saldo niet op achteruit te gaan.''

De voorzitter voorspelde in zijn toespraak dat FC Utrecht ,,een cruciaal jaar'' tegemoet gaat. ,,We moeten een oplossing vinden voor de reeds opgelopen tekorten en moeten met een sluitende begroting gaan werken. We moeten leningen afsluiten met kapitaalkrachtige partijen die de FC een warm hart toedragen. Ik verwacht ook steun van de gemeente, die onze ambitieuze beleidsplan in 1996 heeft goedgekeurd. We moeten bezuinigen en dat doet pijn. Bij spelers en medewerkers van wie het contract afloopt, zal dit nieuwe realisme merkbaar zijn.''

Visser ontkende gisteren in alle toonaarden dat FC Utrecht zijn beste en duurste spelers moet verkopen. Midvoor Dirk Kuyt en middenvelder Pascal Bosschaart staan in de belangstelling van rijkere clubs. De voorzitter hekelde impliciet de handelwijze van Feyenoord, dat interesse toonde in Boschaart en de vraagprijs van ongeveer vijf miljoen euro `belachelijk hoog' noemde. Visser: ,,Makelaars en bestuurders, of ze nu uit Rotterdam komen of elders, kunnen niet voor een appel en een ei zaken met ons doen.''

Volgens technisch directeur Han Berger, verantwoordelijk voor alle transfers, zijn Kuyt en Boschaart sleutelspelers waarop FC Utrecht zijn ,,toekomst wil baseren''. Berger benadrukte dat zijn selectie volgend seizoen ,,wel kwantitatief maar niet kwaliteit'' moet inleveren. ,,De meeste clubs van onze omvang zouden hun duim en vingers erbij aflikken. Ik ben helemaal niet pessimistisch. FC Utrecht wordt zeker geen handelshuis. In zo'n mooi stadion moeten goede, talentvolle spelers voetballen.''

Berger ontkende dat de voetbalacademie op het aangrenzende jeugdcomplex een dure en slechte investering is. ,,Ik lees indianenverhalen waarin jaarlijke kosten van twee miljoen euro worden genoemd. Die cijfers kloppen van geen kant. De academie kost ons nog geen 750.000 euro. Natuurlijk plukken we er nu nog geen vruchten van. In 2005 hebben we ons eerste ijkpunt. Geloof mij nou: een goede jeugdopleiding is de belangrijkste levensader. Bij ons ligt de drempel naar het eerste elftal veel lager dan bij Ajax of Feyenoord. Jongetjes die daar buiten de boot vallen, hebben bij ons een goede kans van slagen.''

    • Jaap Bloembergen