CDA wil nog steeds regeren met VVD

Hij was er al eens duidelijk over en herhaalde het vanmorgen: CDA-lijsttrekker en demissionair premier Jan Peter Balkenende wil verder regeren met de VVD. Zijn enige kanttekening was dat er ,,wel vertrouwen'' moet zijn: ,,Er zijn allerlei plannen waarover een robbertje gevochten moet worden.''

Balkenende beantwoordt daarmee de toenemende ongerustheid bij de VVD over de vraag of het CDA na de verkiezingen wel echt zal kiezen voor een coalitie van CDA en VVD, zoals de christen-democraten eerder hebben aangekondigd. ,,Let maar eens op: CDA-leider Balkenende zegt altijd éérst dat hij een tweepartijencoalitie wil na de verkiezingen en pas daarná dat hij een coalitie met de VVD wil'', aldus VVD-leider Zalm gisteren tijdens een werkbezoek aan Maastricht.

Balkenende én Zalm zeggen beiden zich nog weinig zorgen te maken over de laatste peilingen, die niet meer wijzen op een gezamenlijke meerderheid van CDA en VVD. Ook dat de PvdA nu sterk stijgt in de peilingen, bedrukt Zalm vooralsnog niet: ,,Er is maar één peiling, en die is op 22 januari.''

Hij gaat ervan uit dat de kiezer dan zal inzien dat ,,er in tijden van economische neergang met een centrumlinks kabinet niet goed politiek valt te voeren''. Maar wie zo'n tweepartijencoalitie van PvdA en CDA wil voorkomen, doet er goed aan met zijn stem de combinatie CDA-VVD aan een meerderheid te helpen, zegt Zalm. ,,En bedenk: bij een stem op de VVD krijg je het CDA er gratis bij, maar met een stem op het CDA weet je niet wie je er gratis bij krijgt.''

Dat CDA-leider Balkenende de PvdA op voorhand niet wil uitsluiten als coalitiepartner, verbaast Zalm niet: ,,Dat is traditie bij het CDA niemand uitsluiten. Balkenende heeft zelfs de SP nog niet uitdrukkelijk uitgesloten.''