Bruce Springsteen genomineerd voor vijf Grammy's

De popzangers Bruce Springsteen, Sheryl Crow en Eminem zijn elk voor vijf Grammy Awards genomineerd. Dat heeft de organisatie van de jaarlijkse uitreiking gisteren in New York bekendgemaakt. In totaal zijn acht artiesten genomineerd voor ieder vijf onderscheidingen voor de beste popliedjes en cd`s van het afgelopen jaar. Ook de nieuwkomers Nelly, Raphael Saadiq, de hip-hopzangeres Ashanti, Norah Jones en de 18-jarige Canadese Avril Lavigne maken kans in vijf categorieën. De Grammy Awards zijn prestigieuze muziekprijzen van de platenindustrie, te vergelijken met de Oscars in de filmindustrie. De 45ste uitreiking van de Grammy Awards, die altijd plaats had in Los Angeles, wordt dit jaar op 23 februari gehouden in Madison Square Garden in New York. De onderscheidingen zijn dit jaar verdeeld over 104 categorieën, tegen 101 vorig jaar.

The Rising, dat Bruce Springsteen heeft opgedragen aan de slachtoffers van de terreuraanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001, is genomineerd als beste album en beste nummer van 2002. Hoewel Sprinsteen in zijn leven zeven Grammy's heeft ontvangen, heeft hij tot nu toe nooit de meest prestigieuze prijs, die voor het beste album gekregen. Hij moet dit jaar in deze categorie concurreren met The Eminem Show van Eminem, Nellyville van rapper Nelly en Come Away With Me van de 23-jarige pop-jazz-zangeres Norah Jones waarvan tegen de aanvankelijke verwachtingen in en bijna zonder steun van de radiostations 2,7 miljoen exemplaren zijn verkocht. Nieuwkomer Josh Groban echter, wiens debuutalbum eveneens zonder radiosteun verraste met een verkoop van 2,7 miljoen stuks, hoort niet tot de genomineerden. Ook populaire bands als the Strokes, the Vines, the Hives en White Stripes vallen buiten de prijzen.

Als beste nummer zijn verder genomineerd `Without Me' van Eminem, `Don't Know Why' van Norah Jones, het duet `Dilemma' van Nelly en Kelly Rowland en `How You Remind Me' van Nickleback. Een postume onderscheiding zit erin voor R&B zangeres Aaliyah, die in augustus 2001 omkwam bij een vliegtuigongeluk. Zij werd genomineerd voor de beste vrouwelijke R&B-opname voor `More than a Woman` van haar album Aaliyah.

Vorig jaar mocht zangeres Alicia Keys vijf Grammy's in ontvangst nemen, de Ierse popgroepn U2 kreeg er vier. (ANP, AP)