Bos daagt Balkenende uit

Met het herhalen van zijn voorkeur voor een coalitie van CDA en VVD geeft Balkenende ook antwoord op de vraag van PvdA-leider Wouter Bos. ,,Zeg het maar, Jan Peter'', zei deze gisteren bij een campagnebezoek aan Tilburg. ,,Maar wees in ieder geval duidelijk en draai niet om de hete brij heen.''

Bos opende tijdens een toespraak over werk en inkomen de aanval op het CDA. Hij verwijt Balkenende in verkiezingstijd wel beloften te doen over sociaal beleid, werkgelegenheid en ontwikkelingssamenwerking, maar reeds te hebben aangetoond bereid te zijn deze in coalitieonderhandelingen met de VVD weer op te geven. ,,Wie zegt mij dat het CDA nu na de verkiezingen niet net zo schielijk zijn handtekening zet onder allerlei VVD-plannen?''

Het CDA voelt er voorlopig weinig voor de alternatieve coalitiepartner PvdA het hof te maken. Balkenende verweet Bos onder meer ,,verkeerd te rekenen''. Een dag eerder verweet CDA-fractievoorzitter Verhagen Bos ,,een makkelijke babbel'' te hebben, maar feitelijk ,,in het verleden te leven''. Bos heeft weinig alternatieven. In de positiefste peilingen is een linkse coalitie van PvdA, SP en GroenLinks nog meer dan tien zetels van een meerderheid verwijderd. Bos noemde zo'n meerderheid gisteren ,,niet realistisch''. ,,Óf we wel willen regeren'' moet de PvdA zich nog afvragen, zei Bos gisteren in Tilburg. Maar als het gebeurt, dan lijkt dat Bos toch niet zónder het CDA denkbaar.