Bezoek aan filmhuizen in 2002 gestegen

Het bezoek aan de bioscopen en gesubsidieerde filmtheaters en arthouses is in 2002 wederom gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat heeft de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie (NFC) gisteren bekend gemaakt tijdens zijn nieuwjaarsreceptie. In totaal werden er 24 miljoen kaartjes verkocht, tegen 23,8 in 2001. Het bezoek aan de filmhuizen maakt daar ca. 5 procent van uit. De best bezochte film van het afgelopen jaar was het tweede deel van Harry Potter, die na zijn première in november binnen twee maanden al bijna anderhalf miljoen bezoekers wist te trekken. Het eerste deel van The Lord of the Rings was de best bezochte film na Harry Potter, gevolgd door Steven Soderberghs Ocean's Eleven. De best bezochte Nederlandse film was Volle maan, gevolgd door Minoes, Pietje Bell en Ja zuster, nee zuster, die ieder ruim 400.000 bezoekers trokken in 2002. Inclusief het aantal verkochte bioscoopkaartjes in 2001 betekent dat dat Minoes 834.000 bezoekers heeft getrokken.

In zijn nieuwjaarstoespraak signaleerde NFC-voorzitter Wilco Wolfers dat ook veertigplussers de gang naar de bioscoop terug hebben gevonden. Gerard Bunnik, directeur van de Associatie van Nederlandse Filmtheaters (ANF) verklaart de groei in het gesubsidieerde circuit ook uit het feit dat een nieuw publiek de weg naar de filmtheaters heeft gevonden. Deels is dat te danken aan facilitaire investeringen, deels aan een verschuiving van het aanbod. ,,In de grote bioscopen zie je de trend om steeds meer films in steeds meer kopieën uit te brengen. Daardoor schuiven kleinere films automatisch door naar de filmhuizen en die nemen hun eigen publiek met zich mee.'' Bunnik zegt zich overigens wel zorgen te maken over de verschraling van het filmaanbod in het algemeen. ,,Door de verschuiving van middelgrote films naar de arthouses, dreigen de kleine films en de films van de gesubsidieerde distributeurs in het gedrang te komen.'' De Nederlander bezocht in 2002 gemiddeld 1,5 keer de bioscoop. Dat is nog steeds minder dan het Europese gemiddelde dat tussen 2 en 3 bioscoopbezoeken per jaar ligt. De Amerikanen gaan zelfs 5 keer per jaar.