AZ krijgt voor 1 maart geen groen licht bouw

Het is onmogelijk om voorzitter Dirk Scheringa van voetbalclub AZ eind februari definitief uitsluitsel te geven over de bouw van een nieuw voetbalstadion in Alkmaar. Volgens wethouder Cor van Vliet (Ruimtelijke Ordening, PvdA) maken wettelijk voorgeschreven inspraakprocedures dat tijdstip onhaalbaar. Scheringa dreigde maandag met een faillissement van de club als voor maart niet duidelijk is of AZ mag beginnen met de bouw.

Het college van burgemeester en wethouders verwacht op 21 januari te beslissen over de nieuwe bouwvergunning. Die moet dan eerst worden gepubliceerd, waarna er zes weken de tijd is voor het indienen van bezwaar. ,,Ik constateer dat er spanning is tussen de datum die de heer Scheringa heeft genoemd en de lopende procedures'', aldus Van Vliet. ,,We willen de vergunning zodanig repareren, dat hij in de ogen van de rechter correct is. En we willen dat ook zo snel mogelijk doen. Maar we kunnen als gemeente nu eenmaal niet de wet omzeilen.''

AZ heeft te maken met drie verschillende juridische procedures die tegen de plannen zijn aangespannen. De eerste betreft de bouwvergunning, die het gemeentebestuur op aanwijzing van de rechter nu aanpast. De tweede is aangekaart bij de Europese Commissie in Brussel en heeft te maken met een zogenoemde package deal over de verkoop van de grond van het huidige stadion tussen AZ en de gemeente. In de derde staat de milieuvergunning centraal. De Raad van State beslist daar eind januari over. Alle bezwaren komen van van Alkmaarse ondernemersorganisaties. Ze protesteren daarmee tegen de komst van detailhandel bij het nieuwe stadion.

Door een van de ondernemersorganisaties is gisteren aangifte bij de politie gedaan wegens bedreigingen. Die zijn afkomstig van AZ-fans en geuit op het internet. De politie heeft de zaak in onderzoek.

De fans hebben ook acties tegen de middenstand in het winkelgebied Huiswaard-Overstad aangekondigd. De winkeliersvereniging in dit stadsdeel is betrokken bij alle procedures. De eerste actie is voor zaterdag voorzien. Dan willen ze een loopbrug over het Noordhollands Kanaal versperren.

Wethouder Van Vliet noemt het ,,een nederlaag voor de Alkmaarse samenleving'' als het nieuwe stadion er niet komt.