Asieladvocaten houden het voor gezien

Twintig procent van de asieladvocaten in Nederland is vorig jaar gestopt met de rechtshulp aan vreemdelingen. Steeds vaker zijn vreemdelingen gedwongen zichzelf te verdedigen voor de rechter.

Uit cijfers van de Waalwijkse advocaat mr. M. Collet, die een landelijke lijst van asieladvocaten bijhoudt, blijkt dat in 2002 ongeveer honderd van de vijfhonderd asieladvocaten zijn gestopt. Collet noemt de situatie ,,alarmerend'' en denkt dat vreemdelingen dit jaar regelmatig zonder advocaat zullen moeten procederen.

Een van de voornaamste redenen waarom veel asieladvocaten het voor gezien houden is volgens de asieladvocatuur het feit dat de meeste asielzoekers kansloos zijn onder het huidige Nederlandse vreemdelingenbeleid, en door de houding van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, sinds 2001 de hoogste rechter in vreemdelingenzaken. Daarnaast klagen de advocaten over zeer hoge werkdruk en de lage inkomsten.

Hoewel de aanwas van asielzoekers sterk terug is gelopen bestaat er de komende jaren nog steeds grote behoefte aan asieladvocaten. Bij de rechtbanken, de Raad van State en bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) bestaat volgens Collet nog een voorraad van zo'n 50.000 zaken.

,,In een jaar tijd zijn wij van een land met een redelijk humaan asielbeleid een van de strengste landen van Europa geworden'', zegt mr. L.B. Vellenga-Van Nieuwkerk, voorzitter van de Vereniging van asieladvocaten en juristen Nederland. ,,Een asielzoeker heeft niet eens meer de kans om zijn verhaal te vertellen of met nadere bewijzen te komen. Advocaten hebben daar gewoon geen zin meer in, die gaan andere dingen doen, een sappige moord, of letselschade. Ik kan me dat goed voorstellen. Maar ik blijf dit werk doen, ik geef me niet gewonnen.''

Volgens Collet, die zelf honderdvijftig asielzaken heeft lopen, gaat het er niet zozeer om dat asieladvocaten geen zaak meer kunnen winnen, maar dat ,,hun rechtsgevoel wordt aangetast''. ,,Het beleid is streng, maar niet rechtvaardig. De Raad van State verandert de spelregels tijdens het spel. Veel advocaten hebben het idee dat ze echte vluchtelingen niet meer kunnen beschermen.''

VluchtelingenWerk Nederland houdt volgende week een actiedag tegen het ,,doorgeschoten vreemdelingenbeleid, dat humaan noch rechtvaardig'' is.

Vice-president Tjeenk Willink van de Raad van State ontkende zaterdag aantijgingen dat de Afdeling bestuursrechtspraak het vreemdelingen bewust moeilijk maakt.

    • Rob Schoof