Arrestaties in Londen na vondst gif

De Britse politie houdt meer dan voorheen rekening met een gifaanslag, na de aanhouding, zondag, van zes Algerijnse mannen en de vondst van een kleine hoeveelheid van het dodelijke gif ricine in Londen. De politie wil weten of de zes, 20 tot 40 jaar oud, het gif zelf hebben gemaakt om een terreuraanslag uit te voeren en of het deel uitmaakt van een mogelijk grotere hoeveelheid. De politie zoekt nog drie verdachten.

De arrestatie had zondag plaats in huizen in de Noord-Londense wijk Wood Green, waar veel Noord-Afrikanen wonen. Een zevende arrestant, een vrouw, is vrijgelaten. Of de zes banden hebben met Al-Qaeda is onduidelijk.

Het was de eerste keer dat de politie harde bewijzen vond dat chemische wapens in handen zijn van potentiële terroristen op Britse bodem, hoewel daarmee al langer rekening werd gehouden. Ziekenhuizen en huisartsen zijn gewaarschuwd voor de verschijnselen van ricinevergiftiging, waaronder zware buikloop en braken, die optreden als het gif wordt ingenomen. Er is geen tegengif bekend. De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention noemen ricine een `matige bedreiging', omdat het in grote hoeveelheden via een aërosol verspreid zou moeten worden, wat technisch erg moeilijk is. Een Britse functionaris zei dat er nog geen reden is voor paniek in plaats van de nu geboden waakzaamheid.

Volgens premier Blair tonen de arrestaties echter dat ,,de dreiging van internationale terreuraanslagen aanwezig en reëel is'', met een ,,enorm potentieel''. Professor Paul Wilkinson, een terrorisme-specialist aan de Schotse universiteit van St Andrews, noemde het ,,zorgwekkend'' dat het gif ,,kennelijk in nabijheid van talloze doelwitten kon worden bewaard''.

WONDEROLIE: pagina 4