Akzo stapt uit project op Kalimantan

Chemieconcern Akzo Nobel heeft zich teruggetrokken uit een omstreden project voor de bouw van een pulpfabriek op het Indonesische eiland Kalimantan. Dat heeft een woordvoerder van Akzo bevestigd.

De milieuorganisatie Milieudefensie, die zich sterk tegen het project had gekeerd wegens de aanslag op het tropisch regenwoud in Indonesië, stelt dat de protestacties tegen Akzo Nobel van invloed zijn geweest op de beslissing van het concern. Een woordvoerder van Akzo Nobel ontkent dat, maar zegt de claim van Milieudefensie ,,best te begrijpen'.

Het chemieconcern zou het project samen ondernemen met het in Singapore gevestigde United Fibre Systems Ltd. Daartoe werd in 1998 een zogenoemd Memorandum of Understandig getekend. Akzo Nobel zou speciaal voor dit project een fabriek bouwen die chemicaliën produceert voor het bleken van pulp ten behoeve van het maken van papier.

Volgens de woordvoerder van Akzo Nobel is het project altijd in de ontwikkelingsfase blijven steken, omdat de benodigde financiering ervoor niet rondkwam. Daarbij waren United Fibre Systems en Akzo afhankelijk van een lening van de Wereldbank. Die bleek, juist op grond van milieu- en duurzaamheidscriteria, uiteindelijk niet erg waarschijnlijk te zijn.

Volgens Milieudefensie is het besluit van Akzo Nobel vooral ingegeven door een kritisch rapport van de organisatie over het project in Kalimantan, nadat Akzo Nobel ,,sinds 1996 het Memorandum steeds stilzwijgend heeft verlengd'. Maar volgens de Akzo-woordvoerder is het bedrijf niet eens toegekomen aan het beoordelen van het project op duurzaamheidseisen, omdat de financiering ervan al niet rondkwam. ,,Het project kwam gewoonweg niet van de grond', aldus de woordvoerder.

Milieudefensie voerde begin vorige maand actie bij het hoofdkantoor van Akzo Nobel in Arnhem om deelname van het bedrijf aan het project te voorkomen. Om de pulpfabriek van hout te voorzien zou volgens Milieudefensie 48 hectare tropisch regenwoud moeten worden gekapt, terwijl er in Indonesië een moratorium rust op de houtkap. ,,Het project was daarmee in tegenspraak met de eigen richtlijnen voor duurzaamheid van Akzo Nobel', stelt een woordvoerder van Milieudefensie.

Nu Akzo Nobel zich heeft teruggetrokken is nog niet duidelijk wat er verder met het project in Kalimantan zal gebeuren. Volgens medewerkster Hilde Stroot van Milieudefensie zal United Fibre Systems ,,een zware dobber' krijgen aan het vinden van een nieuwe partner. Samenwerking met Akzo Nobel en de Wereldbank zou de gezamenlijke onderneming juist een soort kwaliteitsgarantie bieden, aldus Milieudefensie. Het Singaporese bedrijf was vanmiddag niet voor commentaar beschikbaar.

Gerectificeerd

Houtkap

Het artikel Akzo stapt uit project op Kalimantan (8 januari, pagina 18) maakt gewag van een moratorium op de houtkap in Indonesië. Dit betreft alleen de zogeheten `kaalkap'. Het beschreven project had niet betrekking op een areaal van 48 hectare bos, maar 48.000 hectare.