Ziekenhuis in Tilburg: eigen patiënt eerst

Het TweeSteden Ziekenhuis met vestigingen in Tilburg en Waalwijk (575 bedden) gaat in 2003 voorrang geven aan patiënten uit de regio Midden-Brabant. Dat staat in de gisteren gepresenteerde beleidsvisie van het ziekenhuis. Veel patiënten die in andere regio's op een wachtlijst staan, komen naar Tilburg en Waalwijk voor behandelingen waarvoor zij in dit ziekenhuis snel geholpen worden. Hierdoor komen de `eigen patiënten' volgens de directie van het ziekenhuis in het gedrang. Ziektekostenverzekeraars en zogenoemde zorgbemiddelaars stimuleren dat patiënten gaan `shoppen' bij verschillende zorgaanbieders, aldus de directie. Volgens de directie is de `zorgketen' beter te organiseren als iemand in zijn eigen verzorgingsgebied wordt geholpen. Dan hoeft de patiënt niet ver te reizen voor een controle en ook in de nabehandeling kan efficiënter worden gewerkt.