Wraakacties sekte Kenia: 20 doden

Bij wraakacties door aanhangers van de semi-religieuze Mungiki-sekte in Kenia zijn de afgelopen dagen ten minste twintig doden gevallen.

De Mungiki-leden trokken zondagnacht met messen en hakbijlen woonwijken van de stad Nakuru binnen en sloegen er vijftien inwoners dood. Ook in de noordelijke stad Murang'a hebben Mungiki-volgelingen burgers gedood.

Het geweld lijkt een direct gevolg van de verkiezingen, waarbij de regeringspartij Kanu van Daniel arap Moi eind december een verpletterende nederlaag leed en de oppositie onder leiding van Mwai Kibaki aan de macht kwam. Kibaki's belofte de corruptie te bestrijden heeft veel Kenianen aangezet tot actie. Uit verscheidene delen van het land komen berichten over burgers die weigeren nog langer smeergeld aan de politie te betalen en agenten aftuigen die om geld vragen. Maar het zijn niet alleen ambtenaren die de bevolking uitzuigen.

Bij gebrek aan een effectief politieapparaat gingen bewoners de afgelopen jaren burgerwachten oprichten. Mungiki voorzag in die behoefte. Mungiki is van oorsprong een sekte die de traditionele waarden van de Kikuyu-stam in ere wil herstellen. Onder de vlag van dit Afrikaanse fundamentalisme verenigde Mungiki straatkinderen en werkloze plattelandsjongeren in milities die in woonwijken, op busstations en op markten de orde handhaven en het opnemen tegen misdadigers. Maar tegen een prijs.

In de sloppenwijk Mathare in Nairobi dienen bewoners maandelijks 50 shilling (70 eurocent) te betalen voor bescherming. Doen zij dit niet, dan worden ze afgetuigd en beroofd. In Nakuru moeten de chauffeurs van matatu's (minibusjes) 100 shilling afstaan aan Mungiki. Tegen dit soort afpersing komen Kenianen nu in verzet en dat vormde de aanleiding voor de orgie van geweld zondag in Nakuru. Matatu-chauffeurs hadden zaterdag geweigerd nog geld te betalen aan Mungiki en bij dit protest was één Mungiki-lid gedood. De wraak volgde zondagavond, toen honderden Mungiki-volgelingen met hun primitieve wapens twee woonwijken introkken. De politie verhinderde dit niet.

De nieuwe regering van Kibaki ziet zich geconfronteerd met talrijke stedelijke milities zoals de Baghdad-boys en de Taliban. In sommige verpauperde delen van de hoofdstad Nairobi durft de politie niet meer te komen, de milities zijn er heer en meester. Bij gevechten vorig jaar in de wijk Dandora van Nairobi tussen Mungiki en Taliban om de zeggenschap in de wijk vielen twintig doden. Politici gebruiken de milities voor hun eigen doeleinden. Bij de verkiezingscampagnes koos Mungiki de zijde van de regeringskandidaat Uhuru Kenyatta. Bij de moorden zondagavond in Nakuru vertelden Mungiki-leden dat het een vergeldingsactie betrof voor de overwinning van de oppositie.

De vorige regering verklaarde Mungiki tot verboden organisatie, maar de sekte bleef zich ongehinderd organiseren en manifesteren.