Wij kwamen uit de hemel

De Raëliaanse beweging gelooft dat de mens een kloon is van buitenaardse, ,,stralende'' wezens. Maar helemaal gelukt is deze kloon niet. We lijken namelijk niet erg op ons `voorbeeld'.

Op 13 december 1973 bevond Claude Vorilhon, voormalig motorsportjournalist en autocoureur, zich in een vulkaankrater in de omgeving van Clermont-Ferrand, Frankrijk. In zijn boek Het Ware Gezicht van God vertelt Vorilhon wat hij daar zag: een UFO van glinsterend zilver met een doorsnee van zeven meter, bewegend in complete stilte. Een `stralend wezen' stapte uit en vertelde Vorilhon over de oorsprong van de mensheid. Ook zei het wezen dat Vorilhon voortaan door het leven zou gaan als `Raël', boodschapper.

Bijna twintig jaar later telt de Raëliaanse Beweging, zoals de sekte van Vorilhon zich noemt, naar eigen zeggen 55.000 leden in 85 landen. Zij geloven dat de mensheid 25.000 jaar geleden is ontstaan uit het DNA van buitenaardse wezens. Volgens de sekte is de mens ontstaan uit klonen, en is klonen de weg naar onsterfelijkheid. Het door Raël gestichte bedrijf Clonaid stelt zich ten doel om onvruchtbare of homoseksuele paren met een kinderwens door middel van klonen een kind te bezorgen, tegen betaling. Wetenschappers hebben zich altijd, ook voor de huidige kloonclaim, sceptisch getoond over de DNA-theorieën van de Raëliaanse Beweging.

De Raëliaanse filosofie is gebaseerd op de openbaringen van de Elohim – `zij die uit de hemel zijn gekomen' – aan Raël. Tijdens een trip naar hun planeet werd Raël voorgesteld aan ondermeer Jezus, Boeddha en Confucius.

De Elohim vertelden Raël bij die gelegenheid dat de schepping niet het werk is van God of evolutie, maar een creatie van buitenaardse wetenschappers, die de mens naar hun evenbeeld kloonden. Helemaal gelukt is dat niet, want de Elohim worden door Raël omschreven als wezens van één meter twintig lang, met lang donker haar, amandelvormige ogen, en een olijfachtige huidskleur.

De sekte omschrijft zichzelf als een `atheïstische, spirituele organisatie zonder winstoogmerk'. De diepste wens van de Elohim is dat de mens zich bevrijdt van de judeo-christelijke moraal, met name ten aanzien van seksualiteit. De Raëliaanse Beweging propageert de vrije liefde, volgens critici een belangrijke verklaring voor de aantrekkingskracht van de sekte.

Volgens de website van de Raeliaanse Beweging willen de Elohim nu graag officieel in contact komen met hun schepping. Een onaangekondigde landing zou echter voor paniek kunnen zorgen, daarom moet er een ambassade worden gebouwd om hen op passende wijze te kunnen ontvangen. De Elohim zullen pas arriveren op Aarde als de ambassade gereed is.

    • Mark Duursma