Wiegel tegen wijzigen en korten zorgstelsel

Steek de komende jaren geen energie in een nieuw verzekeringsstelsel voor de zorg, maar los eerst de wachtlijsten en andere knelpunten op. Dat advies gaf voorzitter H. Wiegel van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) gisteren op de nieuwjaarsreceptie van de koepelorganisatie aan het nieuwe kabinet.

Wiegel zit daarmee dicht op de PvdA-lijn. PvdA-lijsttrekker W. Bos drong in november aan op uitstel van een nieuwe basisverzekering in de zorg. Wiegel noemde dat gisteren een ,,helder standpunt''. De voorgenomen wijziging van het zorgstelsel omvat een samenvoeging van het ziekenfonds en de particuliere ziektekostenverzekering in één basisverzekering. Wiegel benadrukte dat het huidige, ,,duale zorgverzekeringstelsel al zestig jaar doet wat het moet doen: elke burger toegang verschaffen tot de voorzieningen in de gezondheidszorg''. Daarnaast is het Brussel-proof, aldus de voorzitter van ZN.

Het nieuwe stelsel zou dat volgens de landsadvocaat en de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg niet zijn. Tevens waarschuwde Wiegel voor bezuiningingen in de zorg. Volgens hem moeten zorgverzekeraars en zorgaanbieder extra productieafspraken kunnen blijven maken. Onder voormalig minister Borst (Volksgezondheid) werd het boter-bij-de-vis-beleid ingevoerd. Ziekenhuizen die versneld wachtlijsten wegwerken krijgen extra budget. Geen consument wil terug naar het model van aanbodsturing, aldus de ZN-voorman. De VVD wil de uitgaven van de zorg voor de komende jaren niet verhogen. Dat levert 350 miljoen euro aan bezuinigingen op.