Wethouder geeft geld aan raadslid

Wethouder E.M. Koning-Hoevelaken van Gemeentebelangen Delfzijl is gisteren afgetreden, nadat bekend was geworden dat ze maandelijks 300 euro betaalde aan een partijgenoot, fractielid A.J. Bruininck. Onduidelijk is of ze hem met het bedrag wilde omkopen in ruil voor politieke steun of dat ze hem alleen financieel ondersteunde. Beiden waren vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

Na de verkiezingen, waarbij Gemeentebelangen zes zetels haalde, werd Koning wethouder. Ze zou Bruininck tot eind vorige maand hebben betaald. Daarna viel de fractie uiteen na onenigheid tussen Koning en de rest. Bruininck ging met vier raadsleden verder onder de naam Lijst Bruininck. Kort na de verkiezingen verliet oud-CDA'er Stulp Gemeentebelangen al. Een woordvoerder van de gemeente Delfzijl bevestigt de `deal' tussen de wethouder en het raadslid, maar wil verder geen mededelingen doen.

Burgemeester E. Haaksman van Delfzijl, die vanmiddag een persconferentie geeft, lichtte het openbaar ministerie in Groningen in over de kwestie. Een woordvoerder van Groningse OM verklaart dat er geen strafrechtelijk onderzoek is gestart. ,,Dit is voornamelijk een politiek probleem. Het is nu nog te prematuur om mensen te horen.'

Fractievoorzitter M. de Weerd- van der Meij van Groen Links eist nu ook het vertrek van Bruininck. ,,Raadsleden en wethouders leggen een eed of belofte af, waarin ze beloven geen gunsten of gelden aan te nemen. Wat hier gebeurd is, kan niet.' De Weerd omschrijft Koning overigens als ,,een sociaal bewogen mens'. Ze sluit niet uit dat Koning Bruininck maandelijks financieel ondersteunt, omdat diens raadsgeld werd gekort op zijn uitkering. ,,Koning kan het dus met de beste bedoelingen hebben gedaan.' Koning, oud-verpleegkundige, was voor haar wethouderschap verbonden aan het opleidingencentrum van het Academisch Ziekenhuis Groningen.