Voedselonlust in Zimbabwe

Stijgende voedseltekorten hebben in de grote steden van Zimbabwe de afgelopen dagen tot hevige rellen geleid. Volgens Zimbabweaanse kranten zouden regeringsgezinde `oorlogsveteranen' en jeugdmilities de rellen hebben veroorzaakt uit woede over de tekorten.

President Robert Mugabe probeert intussen zijn greep op de oppositiegezinde steden Harare en Bulawayo te verstevigen met de benoeming van twee nieuwe gouverneurs voor de steden. Er wordt gevreesd dat de twee gekozen burgemeesters, beiden lid van de oppositie, een deel van hun macht aan de gouverneurs moeten inleveren.

Volgens hulporganisaties wordt de helft van de Zimbabweaanse bevolking momenteel bedreigd met honger. Zowel op het platteland als in de grote steden moeten Zimbabweanen uren in de rij staan voor voedsel. Afgelopen zondag raakten vier agenten gewond in een dorp vlakbij de hoofdstad Harare toen er rellen uitbraken bij een voedseldistributiekantoor. Jeugdmilities zouden de politie hebben aangevallen die een lange rij wachtende mensen in bedwang probeerde te houden. In de afgelopen twee jaar heeft president Mugabe jeugdmilities ingezet om blanke boeren van hun boerderij te jagen of oppositieleden te intimideren.

Afgelopen vrijdag braken ook gevechten uit in de zuidelijke stad Bulawayo. Negenendertig verdachten moeten vandaag voor de rechter verschijnen voor het aanwakkeren van de voedselrellen. Volgens staatskranten zou de lokale leider van de regeringspartij Zanu-PF en oorlogsveteraan Jabulani Sibanda zijn aanhangers hebben opgeroepen te demonstreren bij een van de voedseldistributiekantoren. Sibanda zou kwaad zijn over de oneerlijke verdeling van het graan. Oproerpolitie had moeite om de menigte van vierduizend man uiteen te drijven.

President Robert Mugabe heeft zich tot nu toe altijd verzekerd geweten van de steun van `oorlogsveteranen'. Zij hebben de onteigeningen van blanke boerderijen geleid. Oppositie, vakbonden en onafhankelijke waarnemers vrezen dat de voedselrellen van afgelopen weekeind het begin zijn van hevige onrust. De grootste problemen worden verwacht in maart en april als het landbouwseizoen afloopt en duidelijk wordt hoeveel voedsel er dit jaar nog van het land komt.