Van der G. naar PBC-kliniek

Volkert van der G., verdacht van de moord op Pim Fortuyn, is gisteren overgebracht van de Bijlmerbajes naar het Pieter Baan Centrum (PBC), de psychiatrische observatiekliniek van Justitie in Utrecht. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie bevestigd.

De rechtbank besloot in november dat Van der G., die de moord onlangs bekende, in het PBC moet worden geplaatst voor een gedragskundig onderzoek. Het is nog onduidelijk of Van der G. het normale onderzoeksprogramma kan volgen. Standaard is dat gedetineerden binnen het PBC in groepsverband worden geobserveerd. In het geval van Van der G. is dat een complicatie omdat hij omwille van zijn eigen veiligheid niet in aanraking mag komen met andere gedetineerden. Tijdens de laatste proforma-zitting zei officier van justitie J. Plooy nog dat medegedetineerden gedreigd hebben Van der G. een lesje te zullen leren als hij voor hun voeten komt.

De woordvoerder van het PBC zegt dat voor Van der G. op dit moment nog het ,,individuele regime'' geldt zoals dat in de Bijlmerbajes gebruikelijk was. Zij wil niet ingaan op de vraag of groepsobservatie noodzakelijk is voor de wetenschappelijke onderbouwing van het eindrapport. ,,Er vindt nu een intake-procedure plaats en daarna zal er een observatieplan worden gemaakt. Er is nog geen besluit gevallen op welke manier er behandeld gaat worden'', aldus de woordvoerder.

Zij sluit niet uit dat Van der G. uiteindelijk toch binnen een groep medegedetineerden zal kunnen functioneren. Zijn raadslieden zeggen dat hun cliënt dat ook graag wil. Ze wijzen erop dat Van der G. al in de Bijlmerbajes om contact met medegedetineerden heeft gevraagd.

Het PBC zal onder meer de persoonlijkheid van Van der G. onderzoeken en kijken naar de eventuele aanwezigheid van een stoornis en/of psychische ziekte die in verband kan worden gebracht met de moord op Fortuyn. Het onderzoek duurt zeven weken en komt aan de orde tijdens de rechtszaak, waarschijnlijk in maart.