Stayokay is nieuwe naam Jeugdherberg

De jeugdherberg wil af van zijn kneuterige imago en krijgt een nieuwe naam: Stayokay.

,,Het is niet meer van deze tijd. Het is een bekend fenomeen, maar roept vooral de sfeer op van grote slaapzalen, gedeeld sanitair en het hebben van corvee'', aldus directeur K. Schilte van de Nederlandse Jeugdherberg Centrale (NJHC) over de naam jeugdherberg.

De jeugdherberg van nu wordt allang niet meer bevolkt door jongeren van 16 jaar die eindelijk van hun ouders zelfstandig door Nederland mogen trekken. ,,De jongere van nu is bij ons een internationale backpacker van tussen de twintig en dertig jaar. Zij willen juist niet alleen op een hotelkamer zitten, maar andere mensen ontmoeten'', aldus Schilte.

Jaarlijks boeken de dertig Stayokay-vestigen 850.000 overnachtingen. Meer dan de helft van de gasten komt uit het buitenland. Volgens Schilte verblijven ook steeds meer ouderen en gezinnen in de budgetaccommodaties met zowel aparte kamers voor twee tot acht personen, die eigen sanitair hebben, als grotere slaapruimten. In 2002 was de omzet 25 miljoen euro. Tien jaar eerder was dat nog 12,7 miljoen, met zeven vestigingen meer.

    • Eenredateuren