Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

School onderzoekt verbod op sluier

Het ROC Amsterdam gaat onderzoeken hoe het dragen van een gezichtssluier op school verboden kan worden. Volgens een woordvoerder van de school moet eerst uitgezocht worden of een verbod juridisch is `dicht te timmeren'.

De school voor middelbaar beroepsonderwijs wil het eventuele verbod koppelen aan een algehele gedragscode. ,,Er zijn hier op school meer zaken die geregeld moeten worden. Bijvoorbeeld wat de voertaal in de klas is. Mogen leerlingen onderling hun eigen taal spreken, of is het fatsoenlijker als iedereen Nederlands spreekt.''

Drie leerlingen van de school voor middelbaar beroepsonderwijs verschijnen sinds een september vorig jaar met een niqaab in de klas, een gezichtssluier die het gezicht bedekt en die alleen een uitsparing heeft voor de ogen. Bestuursvoorzitter Ankie Verlaan van het ROC liet eerder weten dat zij de gezichtsbedekkende sluier ontoelaatbaar vindt op school. ,,Op deze manier kun je niet met de meisjes communiceren.''

Een woordvoerder van de school zegt dat de leerlingen bovendien hun eigen opleiding in gevaar brengen en daarmee de school benadelen. ,,Onze opleidingen bestaan uit een theoretisch en een praktisch gedeelte, een stage. Alleen als een leerling beide succesvol afrondt, krijgt hij een diploma en krijgt de school de financiering. Door deze extreme dracht wordt het moeilijk een stageplaats te krijgen.''

Voor leerlingen van de horeca-opleiding zijn volgens de woordvoerder wel al gedragsregels. ,,Piercings zijn verboden. Ook om praktische redenen. Geen restaurant wil een stagiair met piercings.''