Schiphol rekent dit jaar op 42 miljoen passagiers

De luchthaven Schiphol is voorzichtig met zijn voorspellingen voor dit jaar. Veel luchtvaartmaatschappijen kampen nog steeds met de naweeën van de terreuraanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten en met de huidige economische dip. Ook de spanningen rond Irak en de verwachtingen over de Nederlandse economie maken een groeiprognose van de luchtvaart onzeker en onvoorspelbaar.

Bestuursvoorzitter G. Cerfontaine van Schiphol Group zei dat gisteren tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst. Ondanks de algehele onzekerheid in de luchtvaart gaat de luchthaven dit jaar uit van meer passagiers en vracht. Het aantal passagiers komt dit jaar volgens een voorlopige schatting uit op ongeveer 42 miljoen. De hoeveelheid luchtvracht stijgt naar bijna 1,3 miljoen ton. Schiphol heeft vorig jaar een recordaantal van 40,7 miljoen passagiers verwerkt. Dat is 3 procent meer dan in 2001. Het vervoer van luchtvracht steeg met 5 procent tot ruim 1,24 miljoen ton. Ook dat was niet eerder vertoond.

Schiphol investeert dit jaar 470 miljoen euro in de uitbreiding en verbetering van voorzieningen op de luchthaven. Cerfontaine denkt dat Schiphol samen met de Rotterdamse haven een belangrijke bijdrage kan leveren aan het economisch herstel in Nederland. ,,Maar dan moeten er niet alleen op het gebied van infrastructuur en ruimtelijke ontwikkeling wezenlijke stappen worden gezet, maar ook op sociaal en cultureel terrein.'' Daarom moet er volgens Cerfontaine een speciale projectminister komen, die zich bezighoudt met de verdere ontwikkeling van de Randstad als Europese economische regio. Hij vindt dat de nieuwe regering fors moet investeren.

De opbrengst van de geplande beursgang van een deel van de Schipholaandelen moet volgens Cerfontaine worden gebruikt voor het verbeteren van de bereikbaarheid van de regio rond de luchthaven. Daarbij denkt hij bijvoorbeeld aan omliggende snelwegen en het spoor. Over het bedrag dat de beursgang zal opbrengen, speculeert de topman liever niet. ,,Maar het is goed het geld te besteden waar het verdiend is. Je ziet dat de ontwikkelingen op het gebied van infrastructuur afzakken en daar moeten we wat aan doen.''

In Rotterdam is het aantal passagiers afgelopen jaar met 15 procent gedaald tot 706.000, zo maakte de luchthaven gisteren bekend. Directeur R. Wondolleck wijt de dalende cijfers aan de strenge beperkingen die de overheid het vliegveld het afgelopen jaar heeft opgelegd. Zo werd er een limiet gesteld aan het aantal vluchten dat jaarlijks van en naar de luchthaven mag worden uitgevoerd en werden bovendien de openingstijden van Rotterdam Airport beperkt. Daardoor schrapte een aantal luchtvaartmaatschappijen een aantal vluchten.