Republikeinen plannen conventie in New York

De Republikeinse partij heeft gisteren voorgesteld om haar nationale conventie in 2004 in New York te laten plaatsvinden.

De Republikeinen hebben daarmee gekozen voor een Democratisch bolwerk om over ongeveer anderhalf jaar president George Bush opnieuw te nomineren voor het presidentschap.

Indien het Republikeins Nationaal Comité deze maand tijdens zijn jaarlijkse bijeenkomst in Washington akkoord gaat met het voorstel, zal het de eerste keer in de geschiedenis van New York zijn dat een Republikeinse conventie in de stad plaatsheeft.

De keuze voor het van oudsher overwegend Democratische New York is opmerkelijk omdat de stad met haar sterke vakbonden en uitgesproken progressief klimaat altijd moeilijk begaanbaar gebied is geweest voor de Republikeinen. New York was tijdens de omstreden presidentsverkiezingen van 2000 een van de staten waar de Republikein George Bush de minste steun kreeg.

Maar volgens de voorzitter van het Republikeins Nationaal Comité, Marc Racicot, is New York, ,,de perfecte setting om onze kandidaat en partij te presenteren''. Andere kandidaatsteden zijn Tampa en New Orleans.

De Republikeinen lijken met de keuze voor New York vooral gebruik te willen maken van de indringende symboliek die uitgaat van de stad die in september 2001 zo zwaar door het terrorisme werd getroffen. Zo zal de partij uitgebreid kunnen ingaan op belangrijke Republikeinse thema's als veiligheid en de strijd tegen het terrorisme – een boodschap die kan rekenen op een welwillend gehoor in New York.

De Democraten hebben eerder al bepaald dat zij hun nationale conventie van 2004 in Boston zullen houden. Dat blijkt een weinig originele en ongevaarlijke keuze, omdat de stad van oudsher geldt als Democratisch en de partij daar weinig heeft te verliezen.