Proliferatie

Asia Times

[...]Pakistan speelt een dubbele rol (in de hulp aan Noord-Korea). Aan de ene kant voorziet het, als gretige klant voor de kennis en wapens van Pyongyang, het land van de contanten die nodig zijn om zijn programma's voort te zetten. Aan de andere kant heeft Pakistan [...] Noord-Korea voorzien van essentiële onderdelen voor zijn nucleaire programma. Zo versterkt de relatie tussen Pakistan met Noord-Korea de proliferatie op twee manieren. [...]

Die relatie is een perfect voorbeeld van het fenomeen dat bekend staat als tertiaire proliferatie, waarbij nieuwe kernmogendheden of staten die dat hopen te worden, elkaar wederzijds bijstaan, en op deze manier technologische, militaire of financiële voordelen ontlenen aan hun betrekkingen, naast de politieke voordelen.

Het zou ook kunnen dat Pakistan optreedt als tussenpersoon voor een derde partij, in dit geval China, dat niet wil dat zijn leveringen aan Noord-Korea traceerbaar zijn. Als dat het geval is, zou Pakistan lijken op Oekraïne of Wit-Rusland, die zelf zorgen voor de proliferatie en wapenverkopen aan `schurkenstaten' en vaak door Russische bedrijven en autoriteiten worden gebruikt als tussenpersonen in akkoorden waarmee Moskou officieel niets te maken wil hebben.