Presentatie

De wereld kan zo overzichtelijk zijn als je maar wilt. Bij de LPF beseft men dat maar al te goed. Gistermiddag vond in een etablissement tegenover het Binnenhof de presentatie plaats van het verkiezingsprogramma van de LPF. Nogal laat voor verkiezingen die op 22 januari plaatsvinden, maar gelukkig nog net op tijd.

Mat Herben presenteerde. Er hingen twee reusachtige kroonluchters boven hem wat veel is boven Mat Herben. Hij is toch al een man die de indruk wekt dat hij elk moment van de dag verpletterd kan worden door de boze machten van het heelal.

Het minieme zaaltje puilde uit van journalisten en LPF-autoriteiten. Van die laatste categorie kon niet iedereen aanwezig zijn. Minister De Boer was `vertraagd' niet vreemd met de Spoorwegen in je portefeuille en staatssecretaris Van Eijck van financiën ,,legde juist de laatste hand aan een herstelplan voor Nederland''.

In mijn fantasie zag ik de staatssecretaris moederziel alleen op zijn kamer tronen, scheurend en strepend in een baaierd van computeruitdraaien terwijl de thesaurier-generaal af en toe angstig om de hoek van de deur keek.

,,Wilt u niet enige assistentie, meneer Van Eijck?''

,,We gaan bezuinigen, donder op met al die ambtenaren.''

Ik maak geen grapjes, want de LPF wil inderdaad heftige `herschikkingen van mensen en middelen': negentien miljard euro in vier jaar, waarvan 400 miljoen op rijksambtenaren. Toen Herben uitgesproken was, gaf hij het woord aan Gerard van As, Kamerlid en in zijn vrije tijd vastgoedbemiddelaar. Van As is een streng kijkende man, op een manier die geen tegenspraak duldt.

Hij raffelde een aantal bezuinigingen af met een voortvarendheid alsof hij het uit de hand gelopen huishoudbudget van zijn studerende zoon doornam. Ráts, ráts, wég ermee. De miljarden sprongen als pingpongballetjes door de zaal. Efficiencykorting subsidies: hupsakee, 7 miljard. Verlaging integratiebudget: heerlijk, 2 miljard. Efficiënter aankoop- en aanbestedingsbeleid: toemaar,

4 miljard.

Het was duidelijk dat Nederland na deze bezuinigingen een herstelplan van staatssecretaris Van Eijck goed kon gebruiken.

Na zoveel voorgenomen daadkracht was het tijd om uit te blazen bij de voetbalmetaforen van Mat Herben. Hij is daar dol op. In elke spreekbeurt vergelijkt hij zijn `twee Braziliaanse stervoetballers' (Bomhoff en Heinsbroek) van weleer met `de buffelende middenvelders à la Van Bommel' over wie hij nu veel liever beschikt. Misverstanden liggen op de loer. Sommige parlementaire journalisten die niets van voetbal wisten, dachten `beffende middenvelders' te hebben verstaan.

In het zaaltje zat ook Marten Fortuyn, broer van dé Braziliaanse stervoetballer. Hij is adviseur van de LPF, maar hij vertelde onlangs op tv dat hij niet op de LPF ging stemmen. Ik vroeg hem hoe dit precies zat. Hij had het anders bedoeld, zei hij, hij had willen zeggen dat hij niet op de LPF zou stemmen als de partij haar zaken niet voor elkaar had.

Inmiddels had hij daarover geen twijfels meer. Wie wél?

    • Frits Abrahams