Peking laakt anti-Chinese beschuldigingen VS

China heeft vandaag verontwaardigd gereageerd op aantijgingen van de Amerikaanse regering dat Boeing en Hughes Electronics co. illegaal ruimtevaart- en andere militair toepasbare technologie hebben verkocht aan China.

Een Chinese wetenschapper noemde de beschuldigingen jegens de Amerikaanse concerns vandaag ,,belachelijk''. ,,Ons ruimtevaartprogramma is volledig op eigen kracht ontwikkeld. De Amerikanen begrijpen helemaal niets van China's ruimtevaarttechnologie'', aldus de Chinese deskundige Wang Decheng in de Pekinese krant Het Avondblad van Yancheng. ,,De Chinese ruimtevaartindustrie heeft bovendien eigen productie-omstandigheden en stelt haar eigen technische eisen. We kunnen de Amerikaanse technologie dus onmogelijk zomaar werktuiglijk kopiëren.''

De Amerikaanse beschuldigingen zijn afkomstig van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie beschuldigt Boeing en Hughes Electronics van 123 overtredingen van Amerikaanse bepalingen die de export van wapens en militaire technologie naar China strafbaar stellen. Het zou gaan om technologie-overdracht die plaatsvond nadat China er in 1995 en 1996 niet in was geslaagd om Amerikaanse satellieten te lanceren.

De late Chinese reactie op de Amerikaanse beschuldigingen, die inmiddels bijna een week oud zijn, houdt mogelijk verband met de succesvolle ruimtevlucht van het Chinese ruimteschip Shenzhou IV, dat afgelopen zondag volgens plan in Mongoolse sneeuw landde. China voelt zich daardoor zo zelfverzekerd dat het inmiddels heeft aangekondigd in de tweede helft van 2003 een eerste bemande ruimtevlucht te zullen uitvoeren. Voor de toekomst staan vluchten naar de maan en zelfs naar Mars op het Chinese verlanglijstje.

De auteurs van het Chinese krantenartikel stellen dat de Amerikaanse beschuldigingen misschien zijn bedoeld om anti-Chinese gevoelens in de Verenigde Staten aan te wakkeren, net zoals dat met het rapport van de zogeheten commissie Cox uit 1999 het geval zou zijn geweest. In een 700 pagina's tellend rapport van een Congrescommissie over Chinese spionageactiviteiten werd Peking toen beschuldigd van het stelen van informatie over Amerika's kernkoppen.

,,Deze keer komt de beschuldiging van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken tegen de twee Amerikaanse bedrijven (...) juist nu we op het punt staan om bemande ruimtevluchten te lanceren. Wie weet waar ze deze keer op uit zijn?'', zo vraagt de krant zich af.