Overpompen van olie uit Turkse tanker Vicky begonnen

Bergers van het Nederlandse bedrijf Wijsmuller Salvage zijn gisteren begonnen met het overpompen van olie uit de Turkse tanker Vicky. De olie wordt in eerste instantie overgepompt uit de kapotte naar onbeschadigde compartimenten, zei een woordvoerder van het bergingsbedrijf.

De Vicky heeft in totaal 70.000 ton diesel aan boord en ligt 22 kilometer voor de Belgische kust in het Nauw van Calais. Op 1 januari voer de tanker daar op het gezonken Noorse containerschip Tricolor. Het duurt nog enkele dagen voordat alle olie is overgepompt.

De werkzaamheden worden zwaar gehinderd door een stormachtige wind met windkracht 7. Het is daardoor moeilijk een tanker langszij te krijgen. Daarnaast moet de olie door een groot aantal slangen gepompt worden, wat het proces vertraagt. Over het aantal liters dat al is overgepompt, wilde de woordvoerder niets zeggen.

Het is nog niet bekend wat er met de olie in Vicky gaat gebeuren. Dat hangt volgens de woordvoerder van Wijsmuller volledig af van de autoriteiten en de eigenaar van het schip. ,,Wij werken slechts in opdracht. Voorlopig pompen we de olie naar onbeschadigde compartimenten.''

Volgens de Belgische kustwacht wordt de tanker naar Duinkerken of Rotterdam gesleept. De waterweg naar Zeebrugge zou te ondiep zijn voor de 243 meter lange Vicky. België heeft met de eigenaar van het schip een ultimatum afgesproken dat voor zondag alle olie overgepompt is.

De uit de Vicky gelekte olie heeft inmiddels ook de eerste slachtoffers opgeleverd: ten minste zestig vogels besmeurd met olie zijn gevonden.

De Tricolor zonk op 14 december in het Nauw van Calais na een aanvaring met het 200 meter lange containerschip de Kariba. Het containerschip kon later op eigen kracht doorvaren naar de Belgische haven Antwerpen. De Tricolor lijkt het ongeluk aan te trekken. De Duitse bulkcarrier Nicola voer op 16 december op het Noorse schip en op nieuwjaarsdag sloeg het noodlot opnieuw toe: de Vicky ramde de Tricolor.

Gisteravond rond zeven uur ging het bijna opnieuw mis. Volgens een zegsman van de loodsdienst van Oostende voer een nog onbekend schip vlak langs het wrak. Aanwezige schepen wisten met signalen te voorkomen dat het weer tot een aanvaring kwam.

Het was de tweede keer sinds de Vicky op het wrak ramde dat het kwam tot een bijna-botsing.