Oud-directeur Thialf belooft afstaan aandelen

Aandeelhouder J. van Bekkum van Thialf in Heerenveen zou vandaag zijn aandelen overdragen aan een stichting, die de noodlijdende ijshal gaat besturen. Zondag meldde voorzitter Reitsma van de schaatsbond KNSB al dat Van Bekkum zijn afspraak gisteren zou nakomen, maar zo ver kwam het nog niet. ,,Morgen wordt bij de notaris alles geregeld'', verzekerde de grootaandeelhouder gisteren tegenover het persbureau ANP. De stichting gaat onder de leiding van de vier belanghebbende bedrijven Staal Bankiers, Rabobank, Interbrew en Essent proberen de schulden van Thialf weg te werken.

Als Van Bekkum de aandelen afstaat, komt er van de bank een extra lening van 1 miljoen euro vrij, waardoor Thialf kortlopende schulden kan aflossen en een faillissement afwendt.

De vier bedrijven en Van Bekkum kwamen de aandelentransactie al op 5 december overeen. Tot gisteren, de dag die interim-directeur L. Slagter van Thialf met de schuldeisers als deadline had bepaald, was dit niet gebeurd. Volgens Van Bekkum niet uit onwil. ,,Het is een lopende zaak geweest, er moest nogal wat geregeld worden,'' zegt hij. Van Bekkum bezit voor zover bekend 249 van de 250 aandelen. ,,Dat zou kunnen, dat weet ik niet'', zei hij daarover.

Volgens oud-directeur Van Bekkum worden de aandelen gecertificeerd, hetgeen inhoudt dat de economische waarde bij Van Bekkum blijft, maar de zeggenschap in het geheel naar de stichting overgaat. ,,Ik heb straks geen directe bemoeienis meer met Thialf.''

Afgelopen weekeinde, toen de Europese kampioenschappen in Heerenveen werden geschaatst, ontstond er opwinding naar aanleiding van uitspraken van Slagter wiens positie onhoudbaarbaar was geworden. Slagter vreesde dat het faillissement van Thialf deze week een feit zou zijn. Indien Van Bekkum zijn belofte bij de notaris waarmaakt, is die dreiging weg.

Thialf verkeert in financiële moeilijkheden. De totale schuld bij een dertigtal bedrijven zou ongeveer 8 miljoen euro bedragen, het kortlopende deel wordt geschat op 2 miljoen. Van Bekkum wilde de voor 7.3 miljoen euro gerenoveerde ijshal ook benutten voor evenementen als popconcerten. Daarvoor ging hij langlopende contracten aan die niet in verhouding stonden met de inkomsten. De verbeteringen die zijn aangebracht bleken nauwelijks effect te hebben op de tijden van de rijders. Thialf is zijn reputatie als toonaangevend schaatsmekka kwijtgeraakt door de concurrentie van Salt Lake City en Calgary.

Van Bekkum is de levenspartner van directeur M. Migo, die sinds de lente van 2002 overspannen thuis zit. Migo bleek de ijsbaan in 1999 voor 2,7 miljoen euro te hebben verkocht aan een BV van Van Bekkum.