Opnieuw olie uit Prestige aan Spaanse en Portugese kusten

De afgelopen dagen zijn de kusten van de Spaanse regio Galicië opnieuw vervuild met olie afkomstig uit de gezonken tanker Prestige. Terwijl de opruimwerkzaamheden van de eerdere vervuiling nog steeds in volle gang zijn, spoelden nieuwe olievlekken op de Costa de la Muerte. Ook in Noord-Portugal spoelde het afgelopen weekeinde opnieuw olie aan.

Het grote olieveld dat de Atlantische kust van Zuid-Frankrijk bedreigt, is de afgelopen dagen verder uit de kust gedreven als gevolg van de gedraaide wind. Experts verwachten evenwel dat deze nieuwe vervuiling vroeg of laat op de stranden zal aanlanden. Tot dusver is honderd kilometer aan stranden in Frankrijk vervuild met olie van de Prestige. De tanker, met 77.000 ton olie aan boord, verging half november.

Vissers uit het Franse Arcachon, een de grootste kweekplaatsen voor oesters, waar de vervuiling ook is aangeland, bestuderen of het mogelijk is om de Spaanse regering wegens wanbeleid verantwoordelijk te stellen voor de vervuiling. Vertegenwoordigers van de vissers noemen het onbegrijpelijk dat de lekkende olietanker naar open zee werd gestuurd in plaats van naar een haven of een baai. De Spaanse regering zou daarbij precies dezelfde fout hebben begaan als de Franse bij de ramp met de olietanker Erika in 1999.

Gisteren protesteerden opnieuw 50.000 demonstranten in de Galicische havenstad Vigo tegen het beleid van de Spaanse regering. Daarbij werd onder meer geklaagd over de opruimwerkzaamheden, die bijna twee maanden na het begin van de ramp nog steeds niet goed worden aangepakt. Tijdens de demonstratie werd het aftreden geëist van premier José Maria Aznar en regio-president Fraga.

Eind deze week zal in het Galicische regioparlement een enquête beginnen naar de wijze waarop de ramp met de olietanker Prestige is afgehandeld.

De oppositie heeft reeds felle kritiek geuit op de conservatieve regioregering en de centrale regering in Madrid op de wijze waarop het parlementaire onderzoek wordt aangepakt. De centrale regering, die in de persoon van minister van Waterstaat Álvarez Cascos het omstreden besluit nam om de gehavende tanker de zee op te sturen, zal slechts vertegenwoordigd zijn door zijn lokale afgevaardigde voor de regio.

Inmiddels is ook justitie in Spanje een onderzoek begonnen naar mogelijke strafrechtelijke vervolging in de zaak. Het voorarrest van de kapitein van de gezonken tanker, de Griek Apostolos Mangouras, werd opnieuw verlengd. Hem wordt onder meer weerspannigheid jegens de autoriteiten en een milieudelict verweten.