Onenigheid bij Muziekgroep Nederland

Directeur Jan Willem ten Broeke van de Muziekgroep Nederland zal waarschijnlijk vervroegd vertrekken na een conflict met organisaties van componisten en wegens onvrede met het eigen personeel.

Ten Broeke, ooit begonnen als pianist van de luisterliedjes zingende Gerard Cox, wordt verweten bij de MGN vooral belangstelling te hebben voor uiterlijkheden, zoals het onlangs vernieuwde kantoor in Amsterdam. Hij zou zich te weinig inzetten voor de muziek van Nederlandse componisten en de organisatie zou te centralistisch zijn. Ook zou de MGN op allerlei gebieden niet goed functioneren. De Raad van Toezicht op de MGN komt deze week nog met een verklaring over Ten Broeke, die volgens plan eind dit jaar zou opstappen. De Muziekgroep is enkele jaren geleden ontstaan uit een fusie van de muziekuitgeverij Donemus, het Repertoire Informatiecentrum Muziek en het Centrum Nederlandse Muziek, een onderdeel van de auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. De voormalige Donemus-directeur Ber Deuss is vorig jaar na de fusie al vertrokken wegens meningsverschillen in de directie.