Omstreden bewakers op stations

Het beveiligingsbedrijf `To serve and protect', dat de Amsterdamse NS-stations Lelylaan en Sloterdijk beveiligt, heeft sinds gisteren ook opdracht om de Amsterdamse NS-stations Duivendrecht en Amstel te beveiligen. Wel doet het bedrijf dit onder een andere naam: Always Alert Security, omdat justitie een maand geleden de vergunning van To serve and protect introk.

Reden om de vergunning van To serve and protect niet te verlengen, is een veroordeling voor geweld van één van de twee eigenaren. Die eigenaar, M.I., is geen aandeelhouder van Always Alert Security.

Gisteren diende de hoger-beroepzaak van M.I., voor het gerechtshof in Amsterdam. Tijdens een feest dat To Serve and protect beveiligde in 1998 zou I. een man in het gezicht hebben geschopt omdat de opdrachtgevers weigerden te betalen voor de beveiliging.

I. ontkent dat hij heeft geschopt en bracht gisteren drie getuigen mee die zeiden dat een andere beveiliger had geschopt. Het slachtoffer is sindsdien voor 35 procent blind. De uitspraak van het hof is op 20 januari.

NS-station Lelylaan in Amsterdam was de afgelopen twee jaar geregeld in het nieuws wegens de last die passagiers hadden van agressieve jongeren. Het station ligt tussen Schiphol en Amsterdam en was ook een favoriete instapplek voor zakkenrollers. Op een gegeven moment stopten sommige treinen er zelfs niet meer.

Het lukte de NS en de politie niet om passagiers ,,een veilig gevoel te geven op dat station'', aldus Erwin Oudkerk, de andere eigenaar van To serve and protect. Zijn bedrijf is dat wel gelukt doordat de beveiligers er hele dagen patrouilleerden en lastige jongeren aanspraken op ,,verkeerd'' gedrag. De 33 medewerkers zijn ,,zelf van de straat'', zegt Oudkerk. Ze mogen, net als iedere burger, iemand aanhouden die ze op heterdaad betrappen.