N-Korea krijgt respijt van IAEA

Het internationale agentschap voor atoomenergie IAEA heeft gisteren Noord-Korea een laatste kans gegeven de inspecteurs weer toe te laten die een week geleden het land zijn uitgezet. Dit betekent dat het IAEA de Noord-Koreaanse kwestie voorlopig niet doorspeelt aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, die tot sancties zou kunnen besluiten.

Het hoofd van het in Wenen gevestigde agentschap, Mohamed El Baradei, zegt dat Noord-Korea een ,,flexibele deadline'' van een aantal weken heeft om aan het verzoek te voldoen. Doet het land dit niet, dan zal de organisatie de zaak alsnog in handen geven van de Veiligheidsraad. ,,Dan zijn alle opties voor de raad open, inclusief economische sancties en gebruik van andere middelen'', aldus El Baradei.

In een tirade aan het adres van de Verenigde Staten stelt Noord-Korea vandaag dat het economische sancties ,,gericht op het isoleren en wurgen van Noord-Korea'' zal beschouwen als een oorlogsdaad. ,,Sancties betekenen oorlog en oorlog kent geen genade'', aldus het staatspersbureau KCNA. ,,De VS moeten kiezen voor een dialoog met Noord-Korea, niet voor oorlog, zich realiseren dat zij een zeer hoge prijs zullen moeten betalen voor zulke roekeloze daden.''

Zonder in bijzonderheden te treden zei de Amerikaanse president Bush gisteren dat de VS met Noord-Korea willen overleggen. ,,We zullen een dialoog hebben. We hebben (in het verleden) een dialoog gehad met Noord-Korea.''

In even algemene termen liet hij zich uit over de Noord-Koreaanse eis dat beide landen een niet-aanvalsverdrag sluiten. ,,Ik ben [in februari 2002] in [Zuid-]Korea geweest en heb duidelijk gezegd dat de VS geen intenties hebben om Noord-Korea binnen te vallen.'' Tegelijkertijd blijven de VS bij de eis dat Noord-Korea zijn kernwapenprogramma terugdraait voordat sprake kan zijn van directe dialoog tussen de twee landen.

Deze week arriveert de Zuid-Koreaanse nationale veiligheidsadviseur Yim Sung-joon in Washington voor overleg over de crisis.