Meulenhoff deels samen met Manteau

De Amsterdamse uitgeverij Meulenhoff en het Antwerpse Manteau beginnen een samen een deelfonds dat zich speciaal gaat richten op de raakvlakken tussen Nederland en Vlaanderen. Dat hebben beide uitgeverijen gisteren bekend gemaakt.

Meulenhoff/Manteau, zoals het fonds zal gaan heten, komt onder leiding te staan van Harold Polis (1970), die tot nu toe redacteur bij Nijgh & Van Ditmar was. Volgens directeur Annette Portegies van Meulenhoff werken Nederlandse en Vlaamse uitgeverijen wel vaker samen, maar is dit de eerste keer dat er een apart fonds wordt opgericht.

,,Samenwerking beperkte zich vooral tot verkoop en promotie, dit moet een echt apart deelfonds worden. Daarom hebben we er ook een aparte redacteur voor gezocht, zodat de auteurs zich aan beide zijden van de grens echt thuis voelen,'' zegt Portegies.

De eerste boeken van Meulenhoff/Manteau zullen naar verwachting in de komende herfst verschijnen. Portegies: ,,Het moet een echt lage-landenfonds worden, met boeken over de zaken die Nederland en Vlaanderen gemeen hebben. Het ligt voor de hand dat dat in eerste instantie non-fictie zal zijn, maar we hopen dat zich ook literaire auteurs zullen melden.''

Het is niet de bedoeling dat het nieuwe fonds een kweekvijver voor het `grote' Meulenhoff wordt, zegt Portegies. ,,Het moet juist een eigen, zelfstandige vorm krijgen. Auteurs die zich bij Harold Polis melden, zullen niet worden ingepikt. Daar zijn duidelijke afspraken over gemaakt.''

Andersom zullen ook geen auteurs van Meulenhoff overgeheveld worden naar het nieuwe fonds. Zo meldt de juist gepubliceerde voorjaarsaanbieding van Meulenhoff de verschijning van de nieuwe grote roman van de Vlaamse Monika van Paemel, De gebenedijde moeders, een roman die het `spiegelbeeld' moet vormen van haar befaamde De vermaledijde vaders uit 1985. Het boek moet in november verschijnen.

Verder publiceert Meulenhoff de komende maanden nieuwe romams van Aristide von Bienefeldt (die vorig jaar debuteerde met Bekentenissen van een stamhouder), H.C. ten Berge, Mariët Meester en Stijn Aerden.