Mechelen kan jaar afmaken

KV Mechelen kan het seizoen waarschijnlijk gewoon afmaken. Curator Joan Dubaere schatte gisteren dat het budget van de noodlijdende Belgische club hiervoor toereikend is. Dit inzicht is ingegeven door enige financiële hulp van het bedrijfsleven en door het programma in de eerste klasse. Vlak na de winterstop komen Anderlecht en Club Brugge op bezoek in Mechelen. Die duels leveren traditiegetrouw een behoorlijke recette op.

Uit chronisch geldgebrek heeft het bestuur van KV Mechelen vorig maand alle basisspelers en ander personeel op staande voet moeten ontslaan. De club moet voor 1 maart een schuld van 2,5 miljoen euro betalen aan de Belgische voetbalbond. Ook staat KVM voor twaalf miljoen in het krijt bij oud-voorzitter Van den Wijngaert.

Nu Mechelen even gered lijkt, kan trainer Fi van Hoof beginnen met een schoonmaak in zijn uitgedunde selectie. Standard Luik, Anderlecht en Racing Genk staan niet onwelwillend tegenover het idee enkele reservespelers uit te lenen aan Mechelen, met als gevolg dat zij op het hoogste niveau aan spelen toekomen.

In dagblad De Morgen toonde Van Hoof zich vanmorgen opgelucht over zijn gesprek met curator Dubaere. ,,Het enige dat KVM er nu nog van kan weerhouden volgend jaar met een schone lei in de derde klasse te starten, zijn de schulden die in maart aan de bond moeten worden betaald'', zei Van Hoof.

De geldinzamelingsactie van televisiepresenatator Mark Uytterhoeven, trainer Van Hoof en oud-speler Piet den Boer die de trouwe supportersschare vorige maand financieel mobiliseerden, heeft inmiddels ongeveer 400.000 euro opgebracht. Ook heeft het Mechelse zakenleven toezeggingen gedaan. Vrijdag wordt in de Nekkerhal een benefietgala gehouden met belangenloze optredens van een keur aan Vlaamse artiesten.

Daarna zal worden bekeken of de curator een acceptabel bod kan worden gedaan om de club over te nemen. De werkgroep onder leiding van advocaat Johan Timmermans legt momenteel de laatste hand aan een ondernemingsplan over de toekomst van de club.

Mechelen won in 1988 de Europa Cup 2. De Nederlander Aad de Mos, die eind vorig jaar na zijn ontslag als manager een reddingsplan ontvouwde maar niet verwezenlijkte, was de toenmalige trainer.