LPF wil in regering bij tien zetels

LPF-lijsttrekker Mat Herben gaat uit van deelname van zijn partij aan een coalitie met VVD en CDA als de LPF in de verkiezingen tien zetels of meer haalt.

Hij zei dat gisteren bij de presentatie van het LPF-verkiezingsprogramma in Den Haag. ,,Al halen het CDA en de VVD samen 75 zetels, dan nog is de LPF onmisbaar. Zonder de LPF is alles weer bij het oude'', aldus Herben. Overigens rekent hij erop dat de LPF ,,veel meer'' dan tien zetels haalt.

In het verkiezinginsprogramma van de LPF, getiteld `Politiek is passie', is veiligheid het belangrijkste punt. ,,Alle zaken in dit land hebben te maken met de veiligheid'', aldus Herben.

In navolging van VVD-lijsttrekker Zalm zei Herben dat Nederland vol is. ,,Ja, Nederland is vol.'' Volgens Herben ontstaat pas ruimte voor `échte vluchtelingen' wanneer `criminele illegalen' zijn uitgezet.

De partij wil de komende vier jaar bijna 19 miljard euro extra bezuinigen. Dat is ruim tweemaal zo veel als de 8,5 miljard euro aan bezuinigingen die de VVD voorstelt. De LPF wil zeven miljard euro korten op subsidies, twee miljard euro op integratie en vier miljard euro op ontwikkelingssamenwerking. LPF-lijsttrekker Herben noemde het voor de LPF ,,niet zo belangrijk'' op welke termijn de staatsschuld afgelost wordt. ,,Het gaat erom dat het structureel gebeurt.''

Naast deze forse bezuinigingen wil de LPF de Nederlandse economie een krachtige impuls geven door consumptieve bestedingen te bevorderen. Zo wil de partij mensen de kans geven hun hypotheek te verhogen. Het geld kan dan worden uitgegeven aan bijvoorbeeld een extra vakantie of een auto, aldus Herben.

De aftrek van de hypotheekrente moet wat de LPF betreft omhooggaan als de huizenprijzen stijgen. Dat gebeurt door de maximale hypotheekhoogte en daarmee ook de renteaftrek te koppelen aan de waardering van onroerende zaken, op basis van de wet WOZ. Omdat de huizenprijzen doorgaans blijven stijgen, ontstaat regelmatig ruimte om de hypotheek te verhogen, waardoor meer geld beschikbaar komt voor de aanschaf van bijvoorbeeld auto's of boten.

Later op de dag maakte Herben tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Den Haag bekend dat de partij de AOW voor miljonairs wil afschaffen, een plan dat niet in het verkiezingsprogramma staat. ,,Een vermogenstoets voor de AOW levert miljarden op'', aldus Herben.

Hij voegde hieraan toe dat het geen ,,linkse maatregel is'', want de LPF wil niet ,,iedereen even arm maken, maar iedereen de kans bieden rijk te worden''.