Jurist betaalt eigen campagne

De jurist A. van Schijndel, nummer 40 op de VVD-lijst, betaalt dertig- tot veertigduizend euro uit eigen zak om in de Tweede Kamer te komen. Vandaag begint de Amsterdammer, met hulp van het communicatiebureau Elias, aan een eigen campagne. Door zich als `rechts-liberaal' te onderscheiden van de `links-liberalen' in zijn partij, hoopt hij op 22 januari met de benodigde 16.000 voorkeursstemmen te worden gekozen.

Kandidaat-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali, die onlangs haar werk bij de Wiardi Beckman Stichting van de PvdA opgaf voor een plek op de kandidatenlijst van de VVD, behoort volgens hem ook tot de links-liberalen. ,,In tegenstelling tot Hirsi Ali vind ik de islam geen achterlijke godsdienst. Achterlijk zijn alleen onderdelen van de geloofspraktijk.'' Ook wil Van Schijndel meer geld uittrekken voor vrouwenopvang. Bij de vorige verkiezingen stond Van Schijndel op nummer 52 van de VVD-lijst en behaalde hij 3.500 voorkeursstemmen. Deze keer pakt hij het groter aan met onder meer een eigen website en krantenadvertenties.